Hubble показав яскраве кулясте скупчення у сузір'ї Золотої Риби

Hubble показав яскраве кулясте скупчення у сузір'ї Золотої Риби

Фото
Укрінформ
Космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував яскраве кулясте зоряне скупчення NGC 2005 в сузір’ї Золотої Риби.

Про це повідомляє обсерваторія ESA, передає Укрінформ.

Зазначається, що NGC 2005 розташована приблизно за 750 світлових років від серця Великої Магелланової Хмари (ВМХ), яка є найбільшою галактикою-супутником Чумацького Шляху, і яка сама знаходиться на відстані приблизно 162 000 світлових років від Землі.

Космічний об’єкт є кулястим зоряним скупченням, і саме його існування є доказом теорії еволюції галактик через їхнє злиття.

Зірки в NGC 2005 мають хімічний склад, який відрізняється від зірок у ВМХ навколо нього. Це свідчить про те, що ВМХ зазнав злиття з іншою галактикою раніше.

Кулясті зоряні скупчення — це щільні скупчення, які можуть складатися з десятків тисяч або мільйонів зірок. Їхня щільність означає, що вони міцно гравітаційно пов’язані і тому дуже стабільні.

Читайте також: Телескоп James Webb показав найвіддаленішу галактику у Всесвіті

Ця стабільність сприяє їхній довговічності: кульовим скупченням може бути мільярди років, і тому вони часто складаються з дуже старих зірок.

Як повідомляв Укрінформ, космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував лінзоподібну галактику NGC 4753, яка розташована приблизно за 60 мільйонів світлових років від Землі в сузір’ї Діви.

Фото: ESA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-