У Бразилії вирують стихійні пожежі на найбільшому у світі болоті Пантанал

У Бразилії вирують стихійні пожежі на найбільшому у світі болоті Пантанал

Укрінформ
На бразильському Пантаналі, найбільшому в світі тропічному болоті, вже кілька днів пожежники борються зі стихійними пожежами.

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ.

Близько 32 000 гектарів вже знищено пожежами в штаті Мату-Гросу-ду-Сул. За словами пожежників, їхнім зусиллям з гасіння полум'я заважав сильний вітер, що дув протягом вихідних і поширював полум’я.

Водно-болотні угіддя Пантаналу є домом для ягуарів, тапірів, видр, кайманів, анаконд і гігантських мурахоїдів.

Кліматологи кажуть, що цьогорічний сезон лісових пожеж розпочався раніше і є більш інтенсивним, ніж у попередні роки, також у Пантаналі випало менше дощів, ніж зазвичай, що сприяло поширення вогню. Вінісіус Сілгейро з місцевої неурядової організації Instituto Centro da Vida розповів, що «найбільше турбує те, що навіть у сезон дощів спостерігається таке зростання кількості пожеж».

За даними Національного інституту космічних досліджень Бразилії (INPE), кількість пожеж з початку року до 9 червня була на 935% більшою, ніж за аналогічний період минулого року. Таке зростання викликає особливе занепокоєння, оскільки високий сезон лісових пожеж розпочинається в липні.

Читайте також: На грецькому острові Хіос через лісову пожежу оголосили евакуацію

У квітні влада штату Мату-Гросу-ду-Сул оголосила надзвичайний екологічний стан, заявивши, що низький рівень опадів створює ідеальні умови для лісових пожеж.

Кількість пожеж у 2024 році є найвищою з 2020 року, який був найгіршим за кількістю пожеж у регіоні Пантанал за всю історію спостережень.

Всього з 1 січня по 9 червня 2023 року було зареєстровано 127 пожеж. За той самий період цього року їх було 1 315.

Як повідомляв Укрінформ, протягом останніх кількох місяців у Бразилії та сусідніх країнах вигоріла третина однієї з найбільших у світі болотистих територій - Пантанал.

Фото: Agência Brasil

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-