У Словаччині працівники суспільного мовника страйкують через спроби уряду контролювати ЗМІ

У Словаччині працівники суспільного мовника страйкують через спроби уряду контролювати ЗМІ

Укрінформ
Співробітники словацького суспільного мовника RTVS у понеділок оголосили страйк на знак протесту проти планів уряду реформувати мовник, що може призвести до встановлення контролю над ЗМІ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters, цитуючи Dennik N.

Кілька десятків співробітників RTVS пройшли маршем від центральної площі Братислави до Міністерства культури, скандуючи гасла «Вільні ЗМІ!» та «Ми не відмовляємось від RTVS!», пише газета Dennik N.

Керівництво суспільного мовника підтримало акцію протесту, йдеться у повідомленні.

«Заплановані законодавчі зміни поставлять під загрозу редакційну і творчу незалежність співробітників і партнерів RTVS», – йдеться у заяві страйкового комітету суспільного мовника у Facebook.

У матеріалі зазначається, що страйк у понеділок не вплинув на теле- або радіомовлення в країні.

Читайте також: У Samsung Electronics провели перший за 55 років страйк

Коаліційний уряд прем’єра Словаччини Роберта Фіцо націлився на ЗМІ та інші держустанови, які, за його словами, були вороже налаштовані до нього до того, як він прийшов до влади у жовтні 2023 року.

Найближчими днями парламент має продовжити дебати щодо законодавства, яке, за словами уряду, відновить баланс і неупередженість на RTVS, надавши більше простору для думок, які виходять за рамки мейнстриму.

Як повідомляв Укрінформ, 2 травня тисячі людей зібралися у центрі столиці Словаччини, аби висловити протест проти реформування суспільного мовника RTVS, яке може призвести до повного контролю уряду над ЗМІ.

Коаліційний уряд Словаччини схвалив реформу 24 квітня, а парламент, де прибічники прем’єра Фіцо мають більшість, як очікується, затвердить її в червні. Запропоновані зміни означають, що суспільний мовник RTVS припинить своє існування та буде замінений на нову структуру.

Фото: Branislav Wáclav / Akuality.sk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-