Вчені вперше виявили водяний лід на вулканах на Марсі

Вчені вперше виявили водяний лід на вулканах на Марсі

Укрінформ
Міжнародна група дослідників уперше виявила іній (водяний лід) на вершинах вулканів на планеті Марс.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє VOA.

Фотографії водяного льоду зроблені космічним апаратом Trace Gas Orbiter від Європейського космічного агентства (ESA).

Зазначається, що іній був зафіксований на згаслих вулканах на плато Тарсис, ширина якого майже 5 000 кілометрів, поблизу екватора Червоні планети.

«Ми думали, що навколо екватора Марса не може утворитися іній, оскільки поєднання сонячного світла та тонкої атмосфери підтримує відносно високу температуру як на поверхні, так і на вершині гори — на відміну від того, що ми бачимо на Землі, де можна побачити вершини із водяним льодом», — сказав докторант Бернського університету в Швейцарії Адомас Валантинас, який зробив відкриття.

За словами вчених, один із вулканів, на якому був виявлений іній, є найбільшим у Сонячній системі, він майже втричі вищий за Еверест.

«Ми виявили там блискуче блакитне відкладення та особливу текстуру, яку бачимо лише рано вранці та в холодну пору року», — сказав Фредерік Шмідт з французького Університету Париж-Сакле.

Читайте також: Марсохід NASA досліджує новий регіон на Червоній планеті

Вчені зазначають: лід, що покриває воду, має товщину волосини, але те, що знаходиться під ним, величезних масштабів.

В ESA вже заявили, що кількості води під цим тонким інієм на вершинах вулканів достатньо, щоб заповнити 60 олімпійських басейнів.

Як повідомляв Укрінформ, марсохід NASA Curiosity розпочав дослідження нового регіону Марса - каналу Гедіз Валліс, який звивистою формою нагадує річку. Це може пролити світло на те, коли рідка вода зникла з поверхні Червоної планети.

Фото: European Space Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-