Парламент Норвегії схвалив рекордне збільшення витрат на оборону до 2036 року

Парламент Норвегії схвалив рекордне збільшення витрат на оборону до 2036 року

Укрінформ
Норвезький парламент сьогодні одноголосно схвалив довготерміновий план розвитку Збройних сил Норвегії до 2036 року, що передбачає рекордне збільшення оборонних витрат.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Defense Magazine.

Норвегія збільшить свій військовий бюджет приблизно до 3% ВВП до 2036 року завдяки додатковим інвестиціям у розмірі 600 мільярдів крон (52 мільярди євро) протягом наступних дванадцяти років.

"Наше початкове припущення полягає в тому, що ми будемо мати справу з більш небезпечним та непередбачуваним сусідом протягом багатьох років", – заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, маючи на увазі РФ, яка має спільний сухопутний та морський кордон з Норвегією.

Це збільшення бюджету на 83% в основному стосуватиметься військово-морських та сухопутних можливостей країни, також є плани придбати чотири додаткові системи ППО NASAMS.

Окрім того, планується замовити п'ять нових фрегатів, п'ятий підводний човен U212CD, а також до 28 нових кораблів різних типів. Осло також має намір якомога швидше закупити спеціалізовані протичовнові гелікоптери.

Читайте також: Україна та Норвегія підписали безпекову угоду з Норвегією (повний текст)

Раніше цього року Норвегія оголосила, що готова підтримати Україну додатковими системами ППО NASAMS.

"Норвезька система NASAM рятує життя українців та запобігає руйнуванню будівель та інфраструктури. Російські ракетні атаки та атаки безпілотників масштабні та жорстокі, тому протиповітряна оборона є абсолютно вирішальною для України", – заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам у лютому.

Чисельність норвезьких сухопутних сил також буде значно збільшена, у порівнянні з теперішньою, зокрема, з’являться дві додаткові бригади, що передбачатиме більший термін призову на військову службу.

Як повідомлялося, Україна та Норвегія фіналізували текст двосторонньої безпекової угоди, який підпишуть за першої можливості.

У Норвегії заявили про посилення обмежень в’їзду до країни російських туристів через війну РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-