З України вперше відправлять гуманітарний вантаж олії в рамках продовольчої програми ООН

З України вперше відправлять гуманітарний вантаж олії в рамках продовольчої програми ООН

Фото
Укрінформ
З України відправлять партію гуманітарного вантажу в рамках реалізації гуманітарної продовольчої ініціативи Grain from Ukraine, вперше до вантажу увійдуть майже 1690 метричних тонн олії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За участі Мінагрополітики та Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП) до чотирьох держав Африки (Демократична Республіка Конго, Мозамбік, Джибуті, Мавританія) вперше відправлятимуть 1688,25 метричних тонн олії.

У Кропивницькому відбувся огляд гуманітарного вантажу та брифінг за участі заступника міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича, представників Всесвітньої продовольчої програми ООН та представників країн-донорів, серед яких: Поль Якоб Ерікструп - радник-посланник з питань продовольства, сільського господарства та рибальства Посольства Королівства Данія в Україні, Арад Бенкьо - Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Австрія в Україні, Жан Лянот - радник з питань сільського господарства Посольства Французької Республіки в Україні, також взяли участь інші представники посольств, програми ООН та посадовці Кіровоградської ОВА.

Заступниця директора Всесвітньої продовольчої програми в Україні Маріанна Уорд розповіла, що окрім присутніх представників країн, участь у програмі беруть і інші партнери.

«Сьогодні присутні посольства Франції, Австрії, Данії. Але набагато більше донорів беруть участь в ініціативі «Зерно з України»: Австрія, Бельгія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Швеція, Люксембург, також серед партнерів – Корея. Ми зараз багато працюємо, щоб допомагати народу України. Тут ви можете бачити наш склад, звідси йдуть продуктові набори для найближчих до лінії фронту населених пунктів. Так само ми багато працюємо, щоб інвестувати в економіку України, ми вже експортували в рамках програми «Зерно з України» понад 200 тисяч метричних тонн аграрної продукції в різні країни світу. Також, не лише в рамках програми, під час нашої роботи в Україні інвестували 1,2 мільярда доларів в економіку України, експортуючи продукцію», - повідомила Уорд.

Читайте також: Україна попри війну залишається провідним експортером зерна у світі - експерти

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич висловив подяку не лише партнерам, а й українським аграріям та промисловості за те, що попри умови війни, зокрема мінування земель та проблеми з електропостачанням, виробництво зерна та продукції триває.

«Ця подія визначна, тому що це перше постачання в рамках програми «Зерно з України» не лише зерна, але і соняшникової олії в країни, які цього найбільше потребують у світі. Цим ми виконуємо нашу місію країни, яка забезпечує продовольчу безпеку в світі. Такі постачання не лише зерна в рамках програми «Зерно з України» були оголошені президентом Володимиром Зеленським наприкінці минулого року на другому саміті Grain from Ukraine», - сказав Дмитрасевич.

З України вперше відправлять гуманітарний вантаж олії в рамках продовольчої програми ООН / Фото: Мирослава Липа, Укрінформ

Директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова розповіла, що Кіровоградщина має всі відповідні ресурси для участі в програмі, оскільки виробництво олії в регіоні є традиційним та має перспективні потужності: «На Кіровоградщині сконцентровано виробництво соняшникової олії, ми маємо потужності для переробки понад двох мільйонів тонн соняшника на рік. Це при тому, що щорічний врожай соняшника дає у нас півтора мільйона тонн. Тому наші виробники долучаються до виробництва олії, і ми маємо продукцію, яка задовольняє світ - годуємо не лише себе».

Як повідомляв Укрінформ, Україна разом із Всесвітньою продовольчою програмою ООН опрацьовує нові маршрути для гуманітарної програми «Зерно з України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-