ООН: у світі різко зросла кількість біженців

ООН: у світі різко зросла кількість біженців

Звіт
Укрінформ
Станом на кінець минулого року внаслідок війн, зміни клімату, насильства та переслідування у світі кількість вимушено переміщених осіб зросла на 8%.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Управління ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Наприкінці минулого року приблизно 117,3 млн людей по всьому світу були вимушено переміщені. За оцінками УВКБ ООН, вимушене переміщення людей продовжувало збільшуватися протягом перших чотирьох місяців 2024 року і до кінця квітня мало перевищити 120 мільйонів.

Зазначається, що порівняно з кінцем 2022 року станом на кінець минулого року кількість вимушено переміщених осіб зросла на 8%, що еквівалентно 8,8 млн людей, і продовжує зростати щороку вже упродовж останніх дванадцяти років.

Читайте також: Україна, ЄС та Литва запускають проєкт для українців за кордоном

Так, кожна 69-та людина, або 1,5% від всього населення світу, зараз є вимушено переміщеною. Це вдвічі більше, аніж десять років тому.

Також за рік кількість біженців у світі зросла на 7% і сягнула 43,4 млн осіб. Десятиріччя тому кількість біженців була більш ніж утричі меншою.

Найбільша частка біженців припадає на Афганістан та Сирію (по 6,4 мільйона осіб у кожній), Венесуелу (6,1 мільйонів осіб) та Україну (6 мільйонів осіб).

Водночас, згідно із підрахунками УВКБ ООН, внутрішньо переміщені особи (ВПО) становлять 58% від усіх вимушено переміщених осіб у світі. Наприкінці 2023 року 68,3 млн людей залишалися внутрішньо переміщеними особами через конфлікти і насильство. Рекордна кількість ВПО була зафіксована у Судані, далі йдуть Сирія і Демократична Республіка Конго.

Читайте також: Канада прийняла майже 287 тисяч українських біженців

У 2023 році майже 1,1 млн біженців із 39 країн вирішили повернутися додому із загалом 93 країн, де вони знайшли притулок. Четверо із п’яти тих, хто повернувся, були українцями або південними суданцями, однак через нестабільну ситуацію із безпекою та гідністю ця кількість може бути непостійною.

«Крім того, протягом року 5,1 млн осіб, переміщених у межах своєї країни, повернулися до місць свого походження. Майже 62% усіх ВПО повернулися у Демократичну Республіку Конго (1,8 млн) та Україну (1,3 млн)», – йдеться у зведенні.

Як повідомлялося, станом на кінець травня до Канади прибули понад 286 тисяч українських шукачів притулку від початку повномасштабного російського вторгнення.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-