Росія відкотила мирний прогрес у Європі на пів сторіччя назад - Мелоні

Росія відкотила мирний прогрес у Європі на пів сторіччя назад - Мелоні

Укрінформ
Розпочавши повномасштабне вторгнення до України, Росія зашкодила прогресу із підтримки миру в Європі, відкотивши його на півстоліття назад.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявила прем’єрка Італії Джорджа Мелоні, виголошуючи тост під час обіду на саміті G7.

“24 лютого 2022 року Росія взяла на себе історичну відповідальність за повернення до Європи війни, вчинивши небезпечну спробу неоімперського відродження, заперечивши увесь прогрес, досягнутий на континенті з часів Гельсінської конференції 1975 року”, - зазначила Мелоні.

Вона наголосила, що російське вторгнення - це “поворотний момент, який не можна ігнорувати чи недооцінювати”. “Відстоюючи незалежність України, ми захищаємо основоположні принципи співіснування народів, на яких тримається свобода, безпека та процвітання наших громадян з повоєнних часів, а також розвиток та збільшення ролі тих, хто проти власної волі, були споглядачами історії”, - підкреслила прем’єрка Італії.

Іншою подією, яка “драматично відзначила наше сьогодення”, вона назвала 7 жовтня 2023 року, коли бойовики ХАМАСу напали на Ізраїль. “Чинні перемовини про припинення вогню мусять наблизити нас до конкретного політичного шляху, що приведе до тривалого й міцного миру, основою якого може бути лише дводержавне рішення”, - зауважила Мелоні.

Читайте також: Італія надасть Україні новий пакет військової допомоги з ППО - глава МЗС

Як повідомляв Укрінформ, дводенний саміт лідерів країн G7 розпочався 13 червня в Італії, яка головує цього року в «Групі семи». Участь у саміті бере також Президент України Володимир Зеленський, у якого заплановане проведення й низки двосторонніх зустрічей. Уже відбулися перемовини із господаркою саміту, головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні, президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністрами Канади Джастіном Трюдо, Великої Британії Ріші Сунаком та Японії Фуміо Кішідою. Із Фуміо Кішідою та Джо Байденом підписані двосторонні безпекові угоди.

Фото: giorgiameloni.it

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-