Росія та КНДР домовилися про взаємну допомогу в обході санкцій

Росія та КНДР домовилися про взаємну допомогу в обході санкцій

Укрінформ
Згідно з текстом договору про співпрацю, підписаного Кім Чен Ином та Володимиром Путіним у Пхеньяні, Росія та КНДР домовилися про взаємну допомогу в обході санкцій, накладених іншими країнами, та про обопільну військову допомогу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

У разі введення санкцій проти Москви або Пхеньяна, йдеться в договорі, «сторони роблять практичні зусилля для зниження ризиків, усунення або мінімізації прямого та непрямого впливу таких заходів на взаємні економічні зв'язки, фізичних чи юридичних осіб або їхню власність».

Зазначається, що цей пункт не поширюється на санкції Ради безпеки ООН. Москва, як член Ради, голосувала за обмеження проти економіки Пхеньяна за військову ядерну програму Північної Кореї. Путін заявляв, що вважає санкції проти КНДР застарілими, Москва заявляла, що добиватиметься їх скасування. Проте ця позиція не звільняє Росію від обов'язку їх виконувати.

У договорі, опублікованому Північною Кореєю, йдеться, що сторони домовилися надавати одна одній «військову та іншу» допомогу в разі, якщо одна з них зазнає збройного нападу. Ця стаття практично повністю повторює статтю Договору про дружбу та взаємодопомогу між СРСР і НДР від 1961 року. У новій версії наголошується, що допомога має відповідати Статуту ООН та внутрішнім законам сторін.

Читайте також: Столтенберг - про договір між Росією та КНДР: Авторитарні держави дедалі більше об’єднуються

Крім того, Москва та Пхеньян виступили проти обмежень у їхньому «суверенному праві на регулювання та забезпечення безпеки національних сегментів Інтернету» і домовилися створювати умови для обміну взаємодії спецслужб у мережі.

Як повідомляв Укрінформ, російський очільник Володимир Путін 19 червня здійснив перший за 24 роки свого правління державний візит до сусідньої Північної Кореї. У Пхеньяні лідери Північної Кореї і Росії підписали договір про всеосяжне стратегічне партнерство, яким відносини між двома країнами підвищені до рівня союзницьких.

Після того, у четвер вранці, Путін прибув із дводенним візитом до В’єтнаму.

Фото: ЦТАК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-