Євросоюз засудив небезпечну поведінку суден КНР у Південнокитайському морі

Євросоюз засудив небезпечну поведінку суден КНР у Південнокитайському морі

Укрінформ
ЄС висловив занепокоєння зростанням напруги у Південнокитайському морі після агресивних дій китайської берегової охорони, внаслідок яких отримали пошкодження філіппінські судна та отримали поранення офіційні особи.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, яка оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз глибоко занепокоєний останніми небезпечними діями берегової охорони Китаю та суднами морської міліції поблизу Другої мілини Томаса (Second Thomas Shoal) у Південнокитайському морі, що відбулися в понеділок, 17-го червня. Ці дії завдали школи суднам з Філіппін та призвели до поранень офіційних осіб», - йдеться у документі.

Як зазначив речник, ЄС наполягає на тому, що Хартія ООН, Конвенція ООН з морського права (UNCLOS), рішення 2016 року Арбітражного суду у Гаазі, а також інші відповідні міжнародні правила та регуляції, що стосуються збереження життя на морі, мають дотримуватися та поважатися в усі часи. Це включає, зокрема, заборону на використання сили або завдання шкоди, та на порушення свободи судноплавства.

«Небезпечні зімкнення, що відбуваються дедалі більш регулярно в Південнокитайському морі, призводять до поступової ескалації напруги, яка має бути зупинена, а не продовжена. У цьому зв’язку, ЄС повторює заклик поважати відповідні міжнародні правила, забезпечити мирне врегулювання розбіжностей та зменшити напругу в регіоні», - йдеться у заяві.

Як зазначається, нові регуляторні правила китайської берегової охорони, які набули чинності з 15 червня, лише сприяли зростанню напруги, а не її зменшенню. Нові правила дозволяють затримувати іноземців та іноземні судна по усьому морському регіону, на який претендує Китай, чим надалі нівелює рішення арбітражного трибуналу від 2016 року, та підриває ключові принципи UNCLOS.

Читайте також: Філіппіни заявили в ООН про свої права на ресурси Південнокитайського моря

«ЄС переконаний, що такі одноосібні дії лише ускладнюють досягнення тривалого рішення для суперечки у Південнокитайському морі, та підвищують ризик небезпечної конфронтації», - йдеться у заяві.

Уряд Філіппін посилить моніторинг і охорону рифів, мілин та островів у своїй виключній економічній зоні в Південнокитайському морі, де виявлено ознаки активізації Китаєм меліоративних робіт і підготовки до будівництва штучних островів.

Як повідомляв Укрінформ, 19 червня Філіппіни звинуватили Китай у піратстві після того, як берегова охорона КНР незаконно захопила, навмисно пошкодила та пограбувала філіппінські човни під час зіткнення у Південнокитайському морі на початку цього тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-