Французькі дипломати стали мішенню хакерських атак РФ

Французькі дипломати стали мішенню хакерських атак РФ

Звіт
Укрінформ
Група хакерів, пов'язана з російською зовнішньою розвідкою, проводила багаторічну, ретельно сплановану кампанію, спрямовану проти французьких дипломатів та посольств, яка поставила під загрозу французькі та європейські зовнішньополітичні інтереси.

Про це йдеться в новому звіті Національного агентства з безпеки інформаційних систем (АNSSI), органу, відповідального за кібербезпеку Франції, передає Укрінформ.

«Члени ANSSI вважають, що звинувачення у діяльності проти французьких дипломатичних установ є доведеними», - підкреслюється в документі.

У ньому описується серія хакерських атак, здійснених групою під назвою "Нобеліум". Хакери використовували схожий спосіб дій: надсилання повідомлень із «шпигунськими» вкладеннями з поштової скриньки, викраденої у її справжнього власника, зазвичай співробітника французької або іноземної дипломатичної місії.

Так, у квітні і травні 2022 року на десятки електронних адрес Міністерства закордонних справ Франції надійшли повідомлення із зараженими вкладеннями, у яких йшлося про закриття посольства України або пропонувалася зустріч з послом Португалії. У травні 2023 року посольство Франції в Києві разом з іншими європейськими дипустановами отримали листи, в якому пропонувалося виставити на продаж "дипломатичне авто". Цього ж року аналогічними методами хакери намагались «зламати» базу посольства Франції в Румунії.

«Можливості, застосовані для компрометації такої великої кількості електронних поштових скриньок, наполегливість атак, зусилля, докладені до підробки документів, вказують на те, що «Нобеліум» майже напевно діє від імені державного суб'єкта», - доходять висновку експерти.

На їхню думку, ці численні спроби хакерських атак створюють загрозу національній безпеці, а також французьким та європейським дипломатичним інтересам.

Читайте також: У Британії хакери РФ атакували службу охорони здоров’я - викрали 300 мільйонів записів пацієнтів

Як повідомляв Укрінформ, французьке урядове агентство Viginum викрило діяльність структурованої та скоординованої проросійської мережі Portal Kombat. Вона складається щонайменше із 193 сайтів, які поширювали проросійський контент, легітимізували війну Росії проти України та дестабілізували громадську думку західних країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-