В Іспанії почали розслідувати вплив РФ на сепаратистів Каталонії

В Іспанії почали розслідувати вплив РФ на сепаратистів Каталонії

Укрінформ
Глава слідчого суду №1 Барселони Хоакін Агірре почав розслідування справи, пов'язаної з імовірною причетністю Росії до намагання сепаратистів Каталонії проголосити у 2017 році незалежність від Іспанії.

Про це повідомляє DW, журналіст якого ознайомився з 56-сторінковою постановою про початок слідства, передає Укрінформ.

Зазначається, що підставою для відкриття справи стали численні факти, зібрані останніми роками спецслужбами Іспанії. Хоакін Агірре вважає, що Росія надавала підтримку сепаратистам.

У справі проходять 11 каталонських політиків і посадовців, зокрема колишній лідер регіону Карлес Пучдемон і його найближчі соратники. Їх підозрюють у державній зраді та нецільовому використанні регіонального бюджету. У постанові про початок слідства вказано, що прихильники незалежності Каталонії «розраховували отримати від Росії допомогу для здійснення своїх планів».

Дії Росії в Каталонії, на думку Агірре, пояснюються її «бажанням дестабілізувати політично та економічно країни Європейського Союзу». Він нагадує, що аналогічні спроби Москва робила і стосовно інших держав, особливо під час виборів. Але в Каталонії, як вважає слідчий, наміри Росії становили особливу небезпеку, оскільки їх підтримувало керівництво регіону.

Читайте також: Іспанія схвалила законопроєкт про амністію каталонських сепаратистів

У документі суду зазначається, що іспанські спецслужби виявили серію контактів представників Росії з каталонцями. З матеріалів обшуків і прослуховувань телефонних переговорів випливає, що в жовтні 2017 року на нараді в барселонській резиденції Пучдемона (за його участю) емісари Москви пропонували спрямувати для підтримки незалежності Каталонії військову і фінансову допомогу.

Натомість сепаратистам пропонували створити в Каталонії структуру, яка допомогла б Росії використовувати криптовалюту в міжнародних угодах. Хоакін Агірре підкреслює, що пробне пересилання каталонцям криптовалюти було здійснено з Об'єднаних Арабських Еміратів росіянином, котрий у документі фігурує як Микола Садовніков.

Контакти представників РФ із сепаратистами здійснювалися також у Москві, причому як до подій 2017 року, так і пізніше. Наприклад, 2019 року, за даними Хоакіна Агірре, у російській столиці довірені особи Карлеса Пучдемона - Жозеп Алай і Гонсало Бойє - зустрічалися зі співробітниками спецслужб РФ, чиновниками і журналістами.

Серед співрозмовників каталонців у Росії згадуються і деякі кримінальні лідери, зокрема Захарій Калашов, котрий відбув до цього тюремний термін в Іспанії. У Москві певний час функціонувало і представництво Каталонії, на утримання якого з бюджету іспанського регіону було незаконно витрачено понад 2,5 млн євро.

Читайте також: Прокуратура Іспанії просить скасувати ордер на арешт Пучдемона через закон про амністію

Як повідомляв Укрінформ, у 2017 році регіональна адміністрація в Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном організувала референдум про незалежність, нехтуючи наказами центрального уряду та рішенням Верховного суду Іспанії про порушення конституції. Мадрид відрядив до Каталонії поліцію, щоб зупинити референдум.

Проте парламент Каталонії проголосив незалежність, але не зміг заручитися міжнародною підтримкою. Пучдемон і кілька інших регіональних високопосадовців утекли з Іспанії.

У жовтні 2019 року Верховний суд Іспанії засудив до тривалого ув'язнення дев'ятьох політиків та громадських діячів за спробу відокремлення Каталонії. Їх визнали винними в організації незаконного референдуму про суверенітет регіону та проголошенні його незалежності.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-