Тисячі проіранських бойовиків готові долучитися до «Хезболли», якщо Ізраїль почне наступ на Ліван - Politico

Тисячі проіранських бойовиків готові долучитися до «Хезболли», якщо Ізраїль почне наступ на Ліван - Politico

Укрінформ
Тисячі підтримуваних Іраном бойовиків на Близькому Сході готові прибути до Лівану, щоб приєднатися до угруповання «Хезболла» в разі переростання конфлікту з Ізраїлем у повномасштабну війну, заявили представники проіранських сил.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Лідер «Хезболли» Хасан Насралла сказав, що лідери бойовиків з Ірану, Іраку, Сирії, Ємену та інших країн пропонували надіслати десятки тисяч бойовиків на допомогу «Хезболлі», але, за його словами, угруповання вже налічує понад 100 тис. бійців.

«Ми сказали їм: дякуємо, але ми приголомшені тією кількістю людей, яка вже в нас є», - заявив Насралла.

Він додав, що на сьогодні задіяна лише частина особового складу «Хезболли», очевидно, маючи на увазі бойовиків, котрі запускають ракети та безпілотники.

Водночас в разі повномасштабної війни ситуація може змінитися. Представники ліванських та іракських угруповань, підтримуваних Іраном, запевняють, що бойовики з усього регіону долучаться до участі у війні з Ізраїлем, якщо вона спалахне. Тисячі таких бойовиків уже перебувають у Сирії і можуть легко дістатися до лівансько-ізраїльського кордону.

Зазначається, що у війні можуть узяти участь бійці іракських Сил народної мобілізації, афганської організації «Фатіміюн», пакистанської «Зейнабіюн» та єменського угруповання хуситів.

Водночас представники «Хезболли» заявили, що не хочуть повномасштабної війни з Ізраїлем, але якщо вона розпочнеться, то готові до неї.

«Ми ухвалили рішення, що будь-яка експансія, хай і максимально обмежена, зіткнеться з протидією, яка стримуватиме такий крок і завдасть тяжких втрат Ізраїлю», - заявив минулого тижня заступник лідера «Хезболли» Наїм Кассем.

Ситуація на короні погіршилася цього місяця після того, як завдяки ізраїльському авіаудару на півдні Лівану було ліквідовано високопоставленого військового командира «Хезболли».

Бойовики у відповідь випустила сотні ракет і ударних дронів по північному Ізраїлю.

Читайте також: Ізраїль затвердив план наступу на Ліван

Ізраїльські офіційні особи пригрозили воєнним наступом на Ліван, якщо не буде досягнуто домовленості про припинення вогню й відтіснення «Хезболли» від кордону.

Останній масштабний конфлікт між Ізраїлем і «Хезболлою» стався влітку 2006 року, коли вони вели 34-денну війну, унаслідок якої загинуло близько 1200 осіб у Лівані і 140 – в Ізраїлі.

Від початку останньої серії зіткнень (з жовтня минулого року) у Лівані було вбито понад 400 осіб, переважна більшість з яких – бойовики. З ізраїльського боку загинули 16 військових і 11 цивільних осіб. Десятки тисяч людей були змушені покинути свої домівки по обидва боки кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-