ЄС розробив механізм для купівлі зброї Україні в обхід вето Угорщини - Боррель

ЄС розробив механізм для купівлі зброї Україні в обхід вето Угорщини - Боррель

Укрінформ
Європейський Союз розробив юридичний механізм, щоб обійти вето Угорщини на закупівлю зброї для України за рахунок доходів від заморожених російських активів, що також може відкрити шлях для G7 щодо виплати Києву $50 мільярдів.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель в інтерв’ю Financial Times, передає Укрінформ.

Цей шлях, який сьогодні обговорюватимуть міністри закордонних справ ЄС у Люксембурзі, також матиме вирішальне значення для того, щоб угода G7 запрацювала і щоб кредит у розмірі $50 млрд був наданий Україні до кінця року. Згідно із планом G7, доходи, отримані від заморожених російських активів з наступного року, будуть спрямовані на виплату кредиту.

За словами очільника європейської дипломатії, оскільки Угорщина утрималася від попередньої домовленості щодо доходів від заморожених російських активів, вона «не має брати участі у прийнятті рішення про використання цих коштів».

Брюссель, за словами Борреля, запропонував Угорщині угоду, подібну до тієї, яку НАТО уклало з премʼєр-міністром Угорщини Віктором Орбаном (Будапешт відмовився від заходів на підтримку України в обмін на те, що не накладатиме вето на дії інших союзників, які допомагають Києву під егідою Альянсу), але вона була відхилена.

Читайте також: Пакети військової допомоги від партнерів необхідні на полі бою без затримок - Президент

«Навіть якщо їм запропонують не бути частиною команди і їхні гроші не будуть використані для України,.. цього недостатньо», – вважає Боррель.

Він додав, що обхідний шлях «складний, як і кожне юридичне рішення, але він працює».

Як повідомлялося, план G7 щодо України передбачає надання Києву багаторічної позики з використанням майбутніх доходів від близько $300 мільярдів заморожених російських активів, більша частина яких заблокована в ЄС.

Резерви російського Центробанку та інші активи були заморожені в межах санкцій G7, запроваджених через повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Близько 190 мільярдів євро цих активів зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, що робить ЄС ключовим гравцем у будь-якому плані використання цих активів. Сполучені Штати зберігають близько 5 мільярдів доларів.

Угорщина виступає проти того, щоб ЄС надавав колективну військову підтримку Україні, і блокує низку рішень, повʼязаних із озброєнням для України.

Фото: 1news.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-