У розвідці США прогнозують початок війни між Ізраїлем і «Хезболлою» в найближчі тижні - Politico

У розвідці США прогнозують початок війни між Ізраїлем і «Хезболлою» в найближчі тижні - Politico

Укрінформ
Масштабне протистояння між Ізраїлем та угрупованням“Хезболла” може розпочатись у найближчі тижні, якщо Єрусалим та ХАМАС не досягнуть угоди про припинення вогню в секторі Гази.

Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела в американській розвідці, передає Укрінформ.

Як зазначається, впевненість у неминучості конфлікту зростає, а військові плани з обох сторін вже розроблені. Не сприяє спробам мирного урегулювання і відсутність рішення щодо припинення бойових дій у секторі Гази. Переговори тривають, проте впевненості у тому, що перемир'я буде підписане у найближчому майбутньому, немає.

За словами двох високопоставлених чиновників США, армія оборони Ізраїлю та «Хезболла» розробили плани бою та намагаються придбати додаткову зброю.

Водночас зазначається, що оцінка американських спецслужб "більш консервативна", аніж у їхніх європейських колег, які розглядають варіант початку бойових дій ледь не у найближчі дні.

За словами високопоставленого американського чиновника, ризик війни зараз вищий, ніж будь-коли впродовж останніх тижнів.

Державний департамент у четвер закликав громадян США “серйозно замислитися щодо скасування будь-яких поїздок до Лівану”.

Двоє високопосадовців підкреслили, що незрозуміло, коли саме може розпочатися війна, але зазначили, що Ізраїль намагається швидко відновити свої запаси та військовий потенціал.

Прессекретар Ради національної безпеки Едрієнн Вотсон заявила, що адміністрація працює над “дипломатичним рішенням”, яке дозволило б ізраїльським та ліванським громадянам повернутися додому.

“Ми також продовжуємо докладати зусиль для досягнення угоди, що приведе до довготривалого припинення війни в Газі. Угода про припинення вогню і звільнення заручників в Газі прискорить можливість прогресу, включаючи тривалу безпеку і спокій уздовж північного кордону Ізраїлю з Ліваном... Рішення в руках ХАМАСу”, - наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив «глибоку стурбованість» ескалацією напруженості між Ізраїлем і ліванським угрупованням «Хезболла».

Підтримуване Іраном угрупування обстрілює Ізраїль ракетами, демонструючи солідарність із ХАМАСом у Газі.

Читайте також: Міністр оборони Ізраїлю обговорив із Салліваном завершення угоди про припинення вогню в Газі

Ізраїль відповідає ударами по південній частині Лівану, де зосереджені бойовики.

7 жовтня 2023 року ХАМАС напав на Ізраїль, вбивши близько 1200 осіб та захопивши близько 250 заручників, сотня з яких досі перебуває у полоні.

Ізраїль у відповідь розпочав військову операцію проти бойовиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-