Фінляндія відправляє в Україну новий пакет військової допомоги

Фінляндія відправляє в Україну новий пакет військової допомоги

Укрінформ
Фінляндія оголосила 28 червня про передачу Україні 24-го пакету військової допомоги на суму близько 159 мільйонів євро.

Як повідомляє Yle, рішення про це ухвалив президент Александр Стубб на пропозицію уряду, передає Укрінформ.

«Фінляндія віддана підтримці України в її боротьбі проти невиправданої агресії Росії. Йдеться не лише про Україну, а й про право всіх вільних народів на гідне існування. Ми, фіни, навчилися на власній історії, наскільки це важливо», – сказав міністр оборони Антті Хяккянен.

З безпекових міркувань жодні подробиці щодо вмісту, способу доставки та термінів надання допомоги не розголошуються.

Загальна вартість оборонного обладнання, яке Фінляндія надіслала в Україну, наразі становить 2,2 мільярда євро.

Читайте також: Фінляндія не «розморозить» відносини з Росією, доки триває війна в Україні - МЗС

Фінляндія також бере участь у чеській ініціативі зі спільної закупівлі боєприпасів для України. У першому проєкті змін до бюджету на 2024 рік Міністерству оборони виділено необхідні кошти для участі в цій ініціативі.

Крім того, Фінляндія вирішила взяти участь у бронетанковій коаліції на чолі з Польщею, Німеччиною та Італією, а також у коаліції з інформаційних технологій на чолі з Естонією та Люксембургом для довгострокової підтримки України.

Президент Володимир Зеленський подякував Фінляндії за рішення надати Україні пакет військової допомоги на 159 млн євро та приєднатися до ІТ-коаліції та коаліції бронетехніки.

"Вдячний Фінляндії та Президенту Александру Стуббу за рішення надати Україні 24-й пакет військової допомоги на загальну суму 159 мільйонів євро, а також приєднатися до ІТ-коаліції та коаліції бронетехніки", - зазначив Зеленський у мережі Х.

Він підкреслив, що Україна високо цінує потужну та довгострокову військову допомогу Фінляндії, яка наразі становить 2,2 мільярда євро. За словами Президента, Фінляндія "краще, ніж багато інших країн, розуміє важливість такої підтримки в часи боротьби за свободу й незалежність".

Зеленський подякував Фінляндії за непохитну підтримку України, а також за її важливу роль у просуванні справедливого й тривалого миру на основі Формули миру й Статуту ООН.

Як повідомляв Укрінформ, фінські інструктори підготували тисячі українських військових у своїй країні та за її межами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-