США в Радбезі ООН розкритикували Росію за порушення резолюцій щодо постачань зброї з КНДР

США в Радбезі ООН розкритикували Росію за порушення резолюцій щодо постачань зброї з КНДР

Укрінформ
Заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд гостро розкритикував Росію за порушення резолюцій Ради Безпеки стосовно ембарго на закупівлю зброї в Північній Кореї.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у пʼятницю на засіданні Радбезу ООН, на якому обговорювалися незаконні постачання зброї з КНДР до Росії. 

Вуд нагадав, що Москва у березні припинила мандат групи експертів комітету з нагляду за дотриманням санкцій РБ ООН щодо Північної Кореї, проголосувавши проти його продовження. Причому це відбулося «за мовчазної підтримки Китаю», який утримався. 

Водночас, за словами постпреда, незалежні експерти з організації Conflict Armament Research продовжують публікувати розслідування з відкритих джерел, які надають чітку інформацію про порушення санкцій з боку КНДР.

«Росія і Китай не можуть перешкодити громадськості дізнатися про незаконні постачання зброї, що відбуваються між КНДР і Росією», - наголосив Вуд.

Читайте також: Договір з Північною Кореєю свідчить про світову ізоляцію Росії - постпред США при НАТО

 Уже доведено, що балістична ракета («Хвасон-11»), яка вразила Харків 2 січня, була виготовлена в КНДР, зазначив він.

«Як постійний член Ради Безпеки Росія несе відповідальність за підтримання та зміцнення міжнародного миру і безпеки. Проте Росія запускає балістичні ракети, які незаконно придбала у КНДР, проти українського народу», - сказав дипломат.

Він зазначив, що поряд з десятками поставок ракет з Північної Кореї Москва незаконно перевезла з КНДР понад 11 тис. контейнерів з боєприпасами, порушивши резолюції РБ, за які сама ж голосувала. 

Вуд наголосив, що, відмовляючись засудити порушення з боку Росії, Китай лише заохочує КНДР до подальших провокацій із запуском балістичних ракет та поведінки, що в підсумку дестабілізує регіональну безпеку Китаю.

Вуд нагадав, що в червні російський правитель Володимир Путін відвідав Пхеньян з державним візитом, де він і Кім Чен Ин підписали угоду про всеосяжне стратегічне партнерство, яке передбачає зобов'язання щодо взаємної оборони.

«Наслідки цього партнерства на тлі військового співробітництва мають викликати серйозну стурбованість у всіх нас», - зауважив американський дипломат. 

Він підкреслив, що всі резолюції Ради Безпеки стосовно КНДР залишаються в силі і всі держави ООН зобов'язані дотримуватися їх.

Читайте також: ЄС ввів санкції проти однієї з найбільших транспортних компаній Росії

Як повідомлялося, у березні Росія наклала вето в Раді Безпеки ООН під час голосування за резолюцію про продовження мандата групи експертів, які здійснюють моніторинг за дотриманням санкцій проти Північної Кореї.

Усупереч низці резолюцій Ради Безпеки ООН, що передбачають ембарго на торгівлю зброєю з КНДР, РФ ввозить звідти артилерійські снаряди та балістичні ракети для використання у війні проти Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-