На заморських територіях Франції почалися вибори до парламенту

На заморських територіях Франції почалися вибори до парламенту

Укрінформ
У суботу розпочалося голосування на заморських територіях Франції, першими на дільниці пішли жителі крихітного французького архіпелагу Сен-П'єр і Мікелон, розташованого за 20 км на південь від канадського острова Ньюфаундленд. 

Як передає Укрінформ, виборчі дільниці там відкрились о 8-й ранку (о 12-й за Парижем), повідомляє Le Monde.

Трохи пізніше почалось голосування на французьких островах у Карибському морі та на південноамериканській території Французької Гвіани. Пізніше дільниці прийматимуть виборців на заморських територіях у Тихому океані, а потім в Індійському. У суботу голосуватимуть, зокрема, в Сен-Бартелемі, на Сен-Мартені, Гваделупі, Мартініці та у Французькій Полінезії.

Читайте також: Українці Франції перед першим туром виборів зібрали 81 підпис під Хартією підтримки України

Окрема увага буде прикута до Нової Каледонії, де дільниці відкриються о 22-й за Парижем.

На цих позачергових виборах соціологи та політики очікують значно вищу явку, ніж на парламентських виборах 2022 року, коли проголосували 47,51% виборців. Цього разу явка може сягнути або навіть перевищити дві третини зареєстрованих виборців.

Читайте також: Не здавайтесь, голосуйте: Макрон написав французам листа

Вибори на 577 місць до Національної асамблеї відбуваються у два тури. Обриси нового парламенту стануть зрозумілими після другого туру, який відбудеться через тиждень, 7 липня. Онлайн-голосування для громадян Франції, які проживають за кордоном, буде відкрите до четверга. Заявки на нього подали рекордні 410 000 осіб, як порівняти з 250 000, які голосували в такий спосіб у 2022 році. На материковій Франції дільниці відкриються в неділю о 8-й ранку. Право голосу мають близько 49 мільйонів французів.

Як повідомляв Укрінформ, у Франції ультраправе «Національне об'єднання» та його союзники випереджають лівий "Новий народний фронт" у передвиборчому опитуванні, а також набирають значно більше голосів, ніж президентська більшість.

Фото: andriano.cz / Shutterstock.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-