У Чорному морі розпочали міжнародну операцію з розмінування

У Чорному морі розпочали міжнародну операцію з розмінування

Укрінформ
Туреччина, Румунія та Болгарія в понеділок, 1 липня, розпочали спільні протимінні операції у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

"У понеділок Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільну операцію з пошуку мін у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, особливо під час експорту українського зерна", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, відповідна ініціатива під керівництвом Туреччини є першою великою спільною акцією чорноморських країн після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року. Вона спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у деяких районах Чорного моря внаслідок війни.

Туреччина, Болгарія та Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з мінами у Чорному морі 11 січня 2024 року.

В уряді Болгарії наголосили, що діяльність країн не буде спрямована проти будь-якої іншої країни, а операція з розмінування Чорного моря, як очікується, допоможе поліпшити взаємодію та добросусідські відносини між учасниками.

РФ та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів.

Торік Київ запустив власний чорноморський експортний маршрут після того, як Росія вийшла з угоди про безпечний коридор, підтриманої Туреччиною та Організацією Об'єднаних Націй. Це стимулювало експорт та допомогло економіці зростати швидше, ніж прогнозувалося, але маршрут залишається ризикованим.

Читайте також: Уряд схвалив Національну стратегію протимінної діяльності

Як повідомлялося, Україна експортувала 37,4 мільйона тонн аграрної продукції з Одеси, Чорноморська та порту "Південний" з моменту відкриття морського коридору у серпні 2023 року.

Фото: Ali Atmaca/Anadolu/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-