Єврокомісія привітала розширення санкцій проти Білорусі

Єврокомісія привітала розширення санкцій проти Білорусі

Укрінформ
Європейська комісія привітала розширення обмежувальних заходів ЄС проти Білорусі у відповідь на зусилля влади цієї країни з обминання санкцій ЄС, які були застосовані проти Росії за її військову агресію проти України, та проти Білорусі, яка є співучасником цієї агресії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія вітає ухвалення Радою ЄС нового пакету санкцій проти Білорусі з урахуванням її залучення до злочинної агресивної війни Росії проти України. Тісна інтеграція економіки Росії і Білорусі значно полегшує обминання існуючого санкційного режиму (ЄС) проти Росії. Черговий раунд санкцій проти Білорусі віддзеркалює деякі із заходів, що вже застосовані проти Росії, що робить санкції ЄС проти Росії більш ефективними», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, нові санкції враховують специфічні риси торгівлі між ЄС і Білоруссю, та вражають різні сектори білоруської економіки, включаючи торгівлю, послуги й транспорт. Такі зусилля дозволяють розробляти ефективну стратегію проти обминання санкцій, та водночас забезпечити пропорційність обмежувальних заходів проти Білорусі відповідно до ступеня її залучення до російської агресивної війни проти України.

Зокрема, були введені додаткові обмеження на експорт товарів подвійного призначення, а також на постачання товарів, які можуть сприяти зміцненню білоруської промислової бази. До санкційного переліку потрапили, зокрема, морське навігаційне обладнання, деякі предмети розкоші, а також імпорт товарів, що дозволяють Білорусі розширити джерела бюджетних надходжень, в тому числі заборону на імпорт діамантів та золота.

Під заборону підпадають прямий або непрямий імпорт, закупівля або передання з Білорусі таких товарів як гелій, вугілля, мінеральна продукція, включаючи сиру нафту. Ці заходи доповнюються новими заборонами на експорт товарів та технологій, що можуть використовуватися у галузі нафтопереробки або для виробництва скрапленого газу.

Також європейські експортери будуть зобов’язані включати положення «не для Білорусі» у всі нові контракти на поставки для третіх країн, особливо стосовно товарів, які можуть використовуватися Росією на полі бою в Україні.

Нові санкції суттєво обмежують перелік послуг, які можуть надаватися Білорусі, її владі та установам, включаючи бухгалтерські послуги, аудит, інженерне забезпечення та рекламні послуги.

«Єврокомісія буде продовжувати проводити уважний моніторинг можливого обминання санкцій проти Росії через Білорусь, та залишається готовою надалі підтримувати взаємопоєднання між двома санкційними режимами (проти Росії та Білорусі – ред.)», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна вже пів року інформує Радбез ООН про порушення санкцій Росією та КНДР - Кислиця

Як вже повідомлялося, Рада ЄС ухвалила вже 14 пакетів індивідуальних та секторальних санкцій проти Росії у відповідь на її агресію проти України з метою обмежити спроможність РФ до ведення агресивної війни. У цьому контексті ЄС вжив подібні обмежувальні заходи проти Білорусі, яка є прямим поплічником Росії у війні проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-