США відклали військові навчання з Грузією на невизначений термін

США відклали військові навчання з Грузією на невизначений термін

Укрінформ
Сполучені Штати вирішили відкласти на невизначений термін військові навчання із Грузією «Noble Partner» через перегляд двосторонніх відносин.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресреліз Пентагону.

«Сполучені Штати розпочали всебічний перегляд двосторонніх відносин між США та Грузією. У рамках цього перегляду Сполучені Штати відкладають на невизначений термін проведення навчань Noble Partner у Грузії, запланованих на 25 липня – 6 серпня 2024 року», - йдеться у заяві.

У Пентагоні пояснили, що рішення пов’язане з «неправдивими звинуваченнями грузинського уряду на адресу США та інших західних держав у намаганні змусити Грузію відкрити другий фронт проти Росії, щоб послабити тиск (Росії - ред.) на Україну, а також в участі у двох спробах державного перевороту проти правлячої партії».

У зв'язку з цим уряд Сполучених Штатів вирішив, що зараз недоречний час для проведення великомасштабних військових навчань у Грузії, додали в Пентагоні.

У відомстві запевнили, що США продовжать співпрацювати з грузинськими силами оборони, прагнучи зміцнити здатність Грузії захищати свій суверенітет і підтримувати свою територіальну цілісність.

Читайте також: У США анонсували більше заходів проти Грузії через закон «про іноагентів»

У Міністерстві оборони Грузії висловили жаль у зв'язку з рішенням Вашингтона.

Як повідомляв Укрінформ, США оголосили про введення візових санкцій проти десятків громадян Грузії, які представляють правлячу партію в парламенті, а також правоохоронні органи та членів їхніх сімей через утиски демократії в країні та запровадження закону «про іноагентів».

14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу», попри протести та зростання напруженості у країні. 18 травня президент Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на документ, наголосивши, що він «повністю повторює дух російського закону», а його зміст є неконституційним.

Парламент 28 травня подолав президентське вето, остаточно затвердивши закон.

За новим законом, із серпня ЗМІ та НУО, які, за даними 2023 року, отримували понад 20% доходу з-за кордону, протягом місяця мають через Дім юстиції внести заяву про реєстрацію як організації, які проводять інтереси іноземної сили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-