МЗС КНР: Лідери Китаю та Угорщини поглиблено обговорили ситуацію в Україні

МЗС КНР: Лідери Китаю та Угорщини поглиблено обговорили ситуацію в Україні

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що голова КНР Сі Цзіньпін і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі в Пекіні поглиблено обговорили «кризу в Україні».

Про це повідомляє пресслужба МЗС КНР, передає Укрінформ.

«Обидві сторони зосередились на поглибленому спілкуванні щодо «української кризи» (так у КНР називають російську агресію проти України – ред.)», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що на зустрічі Орбан поінформував Сі про свої візити до Києва і Москви та результати проведених переговорів.

Китайський лідер подякував угорському прем’єр-міністру за зусилля у сприянні політичному врегулюванню «української кризи» та зупинився на відповідних пропозиціях Китаю.

«Сі підкреслив, що швидке припинення вогню та політичне врегулювання відповідають інтересам усіх сторін, зазначивши, що пріоритетом є охолодження ситуації шляхом дотримання трьох принципів: не розширювати поле бою, уникати ескалації бойових дій та утримуватися від кроків, що призведуть до посилення конфлікту», - ідеться в повідомленні.

Лідер Китаю також закликав міжнародне співтовариство сприяти відновленню прямого діалогу і переговорів між Україною та РФ.

«Китай по-своєму буде продовжувати активно просувати мирні переговори та заохочувати й підтримувати всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання кризи», - цитує главу держави китайське зовнішньополітичне відомство.

Сі додав, що основні пропозиції Китаю та Угорщини і напрям їхніх зусиль однакові, тож Пекін готовий і надалі підтримувати зв’язок із Будапештом та всіма відповідними сторонами для пошуку політичного врегулювання.

Таким чином, сторони лише вкотре повторили свої позиції стосовно російського вторгнення в Україну, тож мета приїзду угорського прем’єр-міністра до Пекіна насправді мало стосувалась реального обговорення дієвих мирних ініціатив.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що метою його зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном у Пекіні було обговорення шляхів припинення російсько-української війни.

2 липня Орбан відвідав Київ, де зустрівся з керівництвом країни. 5 липня він прибув з неоголошеним візитом до столиці РФ.

1 липня Угорщина розпочала головування в ЄС та перебрала на себе організацію роботи Ради ЄС на пів року.

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що країна, яка головує в Євросоюзі, не має повноважень взаємодіяти з Росією від імені ЄС.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель, коментуючи візит Орбана до РФ, заявив, що угорський прем’єр-міністр робить це на з власної ініціативи і жодним чином не представляє там Європейський Союз.

Читайте також: Орбан заявив, що на зустрічі з лідером Китаю обговорював російську війну в Україні

Сам Орбан підтвердив, що не може вести «мирні» переговори між Україною та Росією, оскільки той факт, що Угорщина нині головує в Раді ЄС на ротаційній основі, не дає йому мандата вести переговори від імені блоку.

Угорщина раніше неодноразово блокувала військову допомогу Україні від Євросоюзу, а також запровадження санкцій ЄС проти Росії та початок переговорів про вступ України до ЄС.

Фото: МЗС КНР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-