Лідери Євросоюзу погодилися зупинити вступ Грузії та заморозили оборонну допомогу - посол

Лідери Євросоюзу погодилися зупинити вступ Грузії та заморозили оборонну допомогу - посол

Укрінформ
Посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський заявив, що лідери країн блоку погодилися призупинити вступ країни до ЄС. Також ЄС заморозив 30 млн євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії на тлі антизахідного розвороту грузинської влади.

Про це він сказав журналістам на дводенній міжнародній конференції «Розширення Євросоюзу – геополітична необхідність та подальші кроки для країн-кандидатів до Євросоюзу», передає Укрінформ з посиланням на SOVA.

«27 червня лідери, президенти та прем'єр-міністри ЄС, зустрілися в Брюсселі та ухвалили кілька важливих рішень, погодили стратегічний порядок денний ЄС на наступний період, досягли угоди про майбутніх лідерів ЄС, підтвердили нашу тверду відданість захисту України, і, на жаль, і мені шкода говорити це, вони також погодилися зупинити процес приєднання Грузії до Європейського Союзу. Про це дуже чітко сказано у висновку Європейської ради», - заявив посол, додавши, що наміри чинного уряду Грузії незрозумілі для лідерів Євросоюзу через закон про «іноагентів».

За його словами, антизахідна, антиєвропейська риторика є абсолютно несумісною з декларованою метою вступу до Євросоюзу.

«На жаль, на даний момент вступ Грузії до Євросоюзу призупинено. Це дійсно сумно і несамовито», — сказав посол.

Також Герчинський зазначив, що Євросоюз заморозив 30 мільйонів євро, виділених на підтримку оборонного сектору Грузії. «Що стосується співпраці у сфері безпеки та оборони, на жаль, ми змушені повідомити вам, що лідери (ЄС – ред.) також вирішили заморозити гроші, виділені на підтримку Сил оборони Грузії в рамках Європейського фонду миру (EPF). Наразі гроші, які ми планували передати Міністерству оборони, а це 30 мільйонів євро, заморожено», - сказав він.

Посол ЄС зауважив, що «це лише перший крок, будуть й інші кроки». «Наша пряма допомога уряду Грузії буде скорочена, і ми намагатимемося перекласти цю пряму допомогу уряду на громадянське суспільство та засоби масової інформації. Про це було оголошено після зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі», - сказав Герчинський.

Читайте також: Закон Грузії про іноагентів несумісний з європейськими стандартами - ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, Європейська рада висловила серйозне занепокоєння останніми подіями у Грузії. У підсумковому документі саміту ЄС наголошується, що останні законодавчі ініціативи грузинської влади, зокрема ухвалення закону про прозорість іноземного впливу, а також утиски представників громадянського суспільства, фактично ведуть до зупинки процесу вступу Грузії до ЄС.

5 липня Сполучені Штати вирішили перенести на невизначений термін військові навчання із Грузією Noble Partner через перегляд двосторонніх відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-