Норвегія передасть Україні запчастини до вертольотів Sea King

Норвегія передасть Україні запчастини до вертольотів Sea King

Укрінформ
Норвегія передасть Україні запчастини для гелікоптерів Sea King, щоб допомогти підтримати експлуатацію та технічне обслуговування вертольотів, які були передані країні Німеччиною.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресреліз норвезького уряду, про це заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

«Як співголова коаліції Maritime Capability Coalition Норвегія вважає важливим забезпечити, щоб Україна була здатна розбудувати свою берегову охорону та збільшити свої морські можливості якомога швидше. Норвегія передасть запасні частини для гелікоптерів Sea King, щоб допомогти підтримати експлуатацію та технічне обслуговування гелікоптерів, переданих Україні Німеччиною», – сказав Грам.

Зазначається, що гелікоптери Sea King перебували на озброєнні в Норвегії з 1973-го до 2023 року, а нині їх замінили вертольоти SAR Queen. Самі ж норвезькі вертольоти досягли максимальної кількості годин нальоту, і тому їх не можна передавати.

«Чорне море та морська зона в цілому мають стратегічне значення для України та мають вирішальне значення для спроможності країни експортувати товари. Коаліція Maritime Capability Coalition спрямована на посилення Військово-морських сил України в цілому та охоплює весь спектр морських можливостей, включаючи українську берегову охорону. Я радий, що запчастини від наших старих Sea Kings зможуть допомогти змінити ситуацію на краще для України та сприяти зусиллям зі створення української берегової охорони», — сказав міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде.

Німеччина вирішила подарувати Україні шість Sea Kings, а Велика Британія планує подарувати ще три.

Читайте також: Україна та Норвегія продовжили «транспортний безвіз» до кінця вересня

Як повідомляв Укрінформ, Норвегія виділить додатково 1,1 млрд норвезьких крон (понад 73 млн дол. США), щоб допомогти у відновленні пошкодженої енергетичної інфраструктури України.

Фото: Fabian Helmersen / Forsvaret

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-