Російський «Норнікель» через санкції планує перенести виробництво міді в Китай - Reuters

Російський «Норнікель» через санкції планує перенести виробництво міді в Китай - Reuters

Укрінформ
Російський гірничодобувний гігант «Норнікель», один із найбільших у світі виробників нікелю, міді та металів платинової групи, через санкції веде переговори з китайською China Copper про створення спільного підприємства і перенесення своєї бази виплавки міді до Китаю.

Про це пише Reuters, передає Укрінформ.

Якщо угоди буде досягнуто й реалізовано, це стане першим випадком, коли російський завод тікає з Росії через санкції – заборону американської і британської бірж металів приймати новий алюміній, мідь і нікель, вироблені в Росії.

Новий завод у Китаї, що має бути побудований до середини 2027 року, матиме потужність виробництва до 450 тисяч тонн міді на рік, що становитиме близько 2% світових запасів щорічного річного виробництва, які оцінюються приблизно в 22 мільйони тонн.

«Норнікель», який прозвітував про виробництво 425,4 тисячі тонн рафінованої міді минулоріч, переробляє усі свої концентрати на арктичному заводі, єдиному підприємстві, де виробляється готова мідь для доставки на біржі.

У квітні компанія заявила, що планує закрити свій арктичний завод і побудувати новий завод у Китаї з неназваним партнером.

Керівники China Copper, що належить найбільшому в світі китайському виробнику алюмінію Chinalco, у червні відвідали Москву, де в загальних рисах обговорити можливе спільне підприємство. Деталі його структури та інвестицій наразі обговорюються.

Очікується, що рішення про спільне підприємство, продукція якого реалізовуватиметься переважно в Китаї, буде прийнято протягом наступних кількох місяців.

План переміщення з’явився невдовзі після того, як Лондонська біржа металів, найбільший і найстаріший у світі форум металів, оголосила про нові обмеження на продаж продукції в квітні.

«Норнікель» і його метал не перебувають під санкціями США чи Європи, але багато західних споживачів відмовляються купувати метал російського походження після вторгнення Росії в Україну.

Відповідно до нових правил Лондонської біржі металів, де зберігалася більша частина металу російської компанії, із 13 квітня такі послуги росіянам більше не доступні.

Читайте також: Країни G7 планують попередити китайські банки, які допомагають Росії оминати санкції - Reuters

Зазначається, що China Copper виявилась єдиною компанією, зацікавленою у створенні спільного підприємства з «Норнікелем», оскільки її материнська компанія Chinalco безпосередньо управляється центральним урядом Китаю і має право приймати ключові рішення за участю іноземних сторін.

«Норнікель» звертався до інших китайських державних виробників міді, але більшість із них підпорядковані урядам провінцій і не ризикують співпрацювати з іноземною компанією без дозволу центрального уряду країни.

Як повідомляв Укрінформ, Федеральний департамент економіки, освіти та досліджень Швейцарії (EAER) розширив санкційні списки проти Росії, додавши туди ще 69 фізичних та 86 юридичних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-