Опонент Орбана оголосив збір на допомогу українським дітям і анонсував візит до Києва

Опонент Орбана оголосив збір на допомогу українським дітям і анонсував візит до Києва

Укрінформ
Лідер угорської опозиційної партії TISZA Петер Мадяр засудив ракетний удар РФ по дитячій лікарні «Охматдит», оголосив збір на допомогу українським дітям і анонсував свій візит до Києва.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

«Завтра на світанку я поїду до Києва від імені партії TISZA та угорського народу. Як батько, я не можу вчинити інакше. Вчорашня жахлива російська ракетна атака на дитячу лікарню в Києві шокувала всіх. Жодна дитина не воює. Вони нічого не можуть вдіяти. У них навіть не було можливості жити», - написав він у вівторок у Фейсбуці.

Мадяр запевнив, що угорці не підтримують насильство та війну, а здоров'я та безпека дітей є для них пріоритетом. Тому, за його словами, партія TISZA за допомогою фонду «Медспот» передасть медичне та оздоровче обладнання місцевим лікарням. Він повідомив, що особисто пожертвував мільйон угорських форинтів (близько 2500 євро).

Політик закликав усіх небайдужих угорців приносити бинти, дитяче харчування та вітаміни, тонометри, глюкометри, підгузки, консерви, макарони чи крупи до фонду «Медспот» або надіслати кошти, які «будуть використані для забезпечення лікарень ліками та медичним обладнанням».

Також Мадяр звернув увагу відсутність реакції влади Угорщини на удар РФ по Україні. «Від імені партії TISZA ми найрішучіше засуджуємо напад на цивільне населення, зокрема на медичні установи та дітей. І ми очікуємо того ж від угорського уряду. Бажаємо якнайшвидшого одужання пораненим. Висловлюємо співчуття сім'ям загиблих», - написав він.

Політик також зауважив, що російська армія обстріляла ракетами ключову дитячу лікарню в Києві в той час, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан стверджував, що три дні тому був у Москві з «мирною місією». «Це була одна з найгірших атак на українську столицю за два роки війни», - додав Мадяр.

43-річний Мадяр довгий час входив до найближчого оточення Орбана. Самостійно він вийшов на політичну сцену Угорщини в лютому після того, як президент Каталін Новак подала у відставку на тлі скандалу, спричиненого помилуванням заступника директора дитячого будинку, засудженого за приховування сексуального насильства над дітьми.

Колишня дружина Мадяра, Юдіт Варга, яка на той момент мала б очолити список провладної партії «Фідес» на виборах до Європейського парламенту, також пішла з політики внаслідок цього скандалу. Ця справа викликала велике обурення серед угорської громадськості, оскільки уряд Орбана завжди робив захист дітей одним із наріжних каменів своєї політики та доклав чимало зусиль для пропаганди цього питання.

Згодом Мадяр оголосив, що починає власну політичну кампанію. Його партії «Тиса» вдалося отримати високий результат на голосуванні в Угорщині на виборах до Європейського парламенту 9 червня. Консервативна «Партія поваги та свободи» Мадяра, або скорочено TISZA, тобто «Тиса», набрала майже 30 відсотків. Права націоналістична партія Орбана «Фідес» знову здобула більшість голосів (близько 44 відсотків), але це найгірший її результат на європейських виборах за тривалий час.

Мадяр, хоч і засуджує війну Росії проти України, та, як і Орбан, виступає проти військової допомоги Угорщини Збройним силам України.

Читайте також: Ляшко назвав країни, які готові прийняти на лікування дітей з «Охматдиту»

Як повідомлялося, під час масованої російської ракетної атаки 8 липня постраждали Київ, Дніпро, Кривий Ріг та інші міста України. Було випущено майже 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня.

Станом на ранок 9 липня відомо про понад 40 загиблих, серед них четверо дітей, та 190 постраждалих. У столиці одна з ракет влучила в будівлю дитячої лікарні «Охматдит». Зруйновані два поверхи корпусу лікарні площею приблизно 400 кв. м. Пошкоджені кілька інших корпусів.

Фото: facebook/Péter Magyar

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-