Китайський авіаносець на шляху до Тихого океану пройшов небезпечно близько до Філіппін

Китайський авіаносець на шляху до Тихого океану пройшов небезпечно близько до Філіппін

Укрінформ
Китай на тлі протистояння з Філіппінами в Південнокитайському морі направив свій авіаносець «Шаньдун» (Shandong) на навчання у Тихий океан не звичним маршрутом поблизу Тайваню, а протокою між двома північними філіппінськими островами.

Про це з посиланням на оборонні відомства Тайваню і Філіппін пише Reuters, передає Укрінформ.

Міноборони Тайваню повідомило, що в середу вранці виявило 36 китайських військових літаків, включаючи винищувачі J-16 і ядерні бомбардувальники H-6, які пролетіли на південь і південний схід від острова до західної частини Тихого океану для навчань із авіаносцем.

Міністр оборони Тайваню Веллінгтон Ку заявив, що на шляху до району навчань «Шаньдун» не проходив через канал Баші, який відокремлює Тайвань від Філіппін і є звичайним маршрутом, яким бойові кораблі та літаки армії Китаю прямують у Тихий океан.

«Він пішов далі на південь, через канал Балінтанг між філіппінськими островами Батанес і Бабуян, до західної частини Тихого океану», - зазначив Ку.

У філіппінському оборонному відомстві висловили занепокоєння появою китайської авіаносної групи неподалік своєї країни.

«Ми наголошуємо на важливості збереження миру та стабільності в регіоні і закликаємо всі сторони дотримуватися міжнародних законів і норм», - заявила речниця відомства Франсель Маргарет Паділья.

Останнім часом Філіппіни перебувають у протистоянні з Китаєм через спірну Другу мілину Томаса в Південнокитайському морі.

Читайте також: Тайвань застерігає своїх громадян від поїздок до Китаю після погрози страти

Раніше авіаносець «Шаньдун» неодноразово здійснював маневри поблизу Тайваню, зокрема, у грудні минулого року пройшов Тайванською протокою лише за кілька тижнів до президентських виборів на острові.

Як повідомляв Укрінформ, Філіппіни заявили, що 165-метровий «корабель-монстр» берегової охорони Китаю увійшов у їхню 200-мильну виключну економічну зону (ВЕЗ) і став на якір поблизу мілини Сабіна, намагаючись змусити філіппінське судно берегової охорони залишити даний район.

Фото: Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-