США перевели бази у Європі на підвищений режим небезпеки через загрозу російських диверсій - ЗМІ

США перевели бази у Європі на підвищений режим небезпеки через загрозу російських диверсій - ЗМІ

Укрінформ
Американські військові бази в країнах Європи перейшли у підвищений режим готовності вперше за 10 років через розвіддані про те, що підтримувані РФ суб’єкти можуть готувати диверсії, спрямовані проти цих об’єктів та американських військових.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

"Минулого тижня військові бази США в Європі були переведені у стан підвищеної бойової готовності вперше впродовж десятиліття після того, як США отримали розвідувальну інформацію про те, що підтримувані РФ актори розглядають можливість проведення диверсійних атак на американський військовий персонал та об’єкти", - йдеться у повідомленні.

Американські служби отримали розвіддані, з яких випливає, що РФ розглядає американські військові бази та військовослужбовців як можливі об’єкти атак з використанням проксі-сил, "на зразок інцидентів, які були виконані чи зірвані у різних місцях у Європі протягом останніх місяців".

Як приклади таких випадків наводять арешт у квітні двох осіб з громадянством РФ та Німеччини за підозрою, що вони на замовлення з Москви готували вибухи та підпали на низці об’єктів, включно з військовими базами США.

Розвіддані, які США отримали впродовж останніх двох тижнів, оцінили як достатньо тривожні для того, щоб задіяти додаткові протоколи безпеки.

Декілька баз США у Європі перейшли до режиму безпеки, який задіюють, коли вже стався якийсь інцидент або з’являються дані про значну ймовірність певного теракту.

Високопоставлений чиновник НАТО заявив у вівторок, що альянс "суттєво збільшив" обмін розвідданими щодо "російської кампанії таємної диверсійної діяльності" в Європі, яка впродовж останніх місяців стала ще нахабнішою та агресивнішою на тлі виборів на Заході". "Саме це - "головна можливість"” для того, щоб РФ спробувала підірвати суспільну підтримку України", – додав він.

Європейське командування США відмовилося прямо коментувати причину зміни режиму безпеки минулого тижня. Але прессекретар Ден Дей сказав, що "підвищення пильності не пов’язане з якоюсь окремою загрозою, а спричинене сукупністю чинників, які потенційно можуть впливати на безпеку американських військ на європейському театрі".

Читайте також: США відклали військові навчання з Грузією на невизначений термін

Загроза підтримуваних РФ диверсійних заходів стала особливо гострою впродовж останніх місяців на тлі низки підпалів та вибухів по всій Європі, які європейські чиновники пов’язують з РФ.

Як повідомлялося, високопосадовець НАТО під час саміту Альянсу у Вашингтоні заявив, що РФ активізувала диверсійну діяльність у європейських країнах, намагаючись підірвати підтримку, яку вони надають Україні.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-