Єврокомісія виявила порушення соцмережею Х вимог до реклами та доступу до даних

Єврокомісія виявила порушення соцмережею Х вимог до реклами та доступу до даних

Укрінформ
Єврокомісія поінформувала соцмережу Х, що, за попередніми висновками, компанія порушує Акт про цифрові послуги (DSA) у сферах, пов’язаних із прозорістю реклами, доступу до даних для дослідників та оманливого дизайну.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії, передає Укрінформ.

Зазначається, що на основі поглибленої оцінки, яка включала, зокрема, аналіз внутрішньої документації компанії, інтерв'ю з експертами, а також співпрацю з національними координаторами цифрових послуг, ЄК оприлюднила попередні висновки про невідповідність за трьома пунктами.

«По-перше, X розробляє та експлуатує свій інтерфейс для "верифікованих акаунтів" із "синьою галочкою" у спосіб, що не відповідає галузевій практиці та вводить в оману користувачів. Оскільки будь-хто може підписатися на отримання такого "перевіреного" статусу, це негативно впливає на здатність користувачів приймати вільні та усвідомлені рішення щодо автентичності акаунтів і контенту, з яким вони взаємодіють. Існують докази того, що зловмисники зловживають статусом "верифікованого акаунту" для обману користувачів», - йдеться у попередніх висновках.

Також наголошується, що платформа X не дотримується вимог прозорості щодо реклами, оскільки не забезпечує пошук та надійний репозиторій реклами. Це, своєю чергою, не дозволяє здійснювати необхідний контроль і досліджувати ризики, що виникають, пов'язані з поширенням реклами в інтернеті.

Крім того, зазначається у попередніх висновках Єврокомісії, соцмережа Х не надає дослідникам доступ до своїх публічних даних відповідно до умов, представлених у DSA. Зокрема, платформа забороняє дослідникам самостійно отримувати доступ до своїх публічних даних.

ЄС інформує Х про свою попередню оцінку, що платформа порушила так званий Акт про цифрові послуги.

Зазначається, що компанія має можливість реалізувати своє право на захист, вивчивши попередні висновки Єврокомісії та надавши письмову відповідь. Паралельно будуть проводитися консультації з Європейською радою з питань цифрових послуг.

Якщо попередні висновки Єврокомісії будуть остаточно підтверджені, ЄК ухвалить рішення про невідповідність, в якому буде зазначено, що Х порушує статті 25, 39 та 40(12) DSA.

На наступних етапах можливе запровадження тимчасових заходів та штрафів. Порушення закону загрожує штрафом у розмірі 6% від доходу.

Читайте також: Єврокомісія відмовиться від реклами на платформі Х - Politico

Як повідомляв Укрінформ, торік у серпні в ЄС набув чинності Акт про цифрові послуги (DSA), який регулює діяльність на території Європейського Союзу «дуже великих інтернет-платформ», зокрема, зобов’язує їх виконувати заходи із боротьби з дезінформацією та інформаційними маніпуляціями, виявляти та вилучати протиправний контент, пов'язаний із поширенням шкідливої або хибної інформації, мови ненависті або інших даних, що можуть мати негативний вплив на дотримання базових прав та свобод людини.

У жовтні минулого року Єврокомісія направила запити до інтернет-платформ Meta та TikTok щодо відповідності їх діяльності законодавству ЄС у сфері медіа, так званого Акта про цифрові послуги (DSA), який зобов’язує «дуже великі» мультимедійні платформи вживати заходи проти поширення дезінформації, шкідливого або агресивного контенту.

У грудні 2023 року Єврокомісія відкрила офіційне провадження, щоб оцінити, чи могла соцмережа X порушити так званий Акт про цифрові послуги (DSA) у сферах, пов’язаних з управлінням ризиками, модерацією контенту, незрозумілістю алгоритмів, прозорістю реклами і доступу до даних для дослідників.

Фото: eumetsat.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-