Кілька європейських країн розглядають можливість відкрити посольства в Афганістані - ЗМІ

Кілька європейських країн розглядають можливість відкрити посольства в Афганістані - ЗМІ

Укрінформ
Кілька європейських країн розглядають можливість відновлення роботи своїх посольств в Афганістані, що означатиме дипломатичне визнання влади руху "Талібан" у цій країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

"Кілька європейських країн розглядають можливість відновлення роботи своїх посольств в Афганістані, що приведе до дипломатичного визнання Талібану майже через три роки після захоплення ним влади", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за останні кілька тижнів Італія у супроводі представників спецслужб здійснила ознайомчий візит до Кабула. Очільник італійського МЗС Антоніо Таяні підтвердив, що туди вирушив посол країни.

"Там є проблеми з правами людини. Рішення дуже складне, воно потребуватиме часу", – сказав Таяні у кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні.

"Щойно будуть створені мінімальні умови безпеки, ми відправимо нашого посла назад туди", — сказав міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес минулого тижня.

"Ми були готові ще місяць тому", - додав він.

Станом на зараз в Афганістані немає жодного європейського посольства, хоча продовжує діяти представництво ЄС. Представник ЄС відмовився коментувати можливе відновлення роботи посольств окремих держав-членів Спільноти, сказавши, що рішення мають ухвалювати уряди цих країн.

Один з високопоставлених європейських дипломатів сказав Bloomberg, що думка посадовців у Брюсселі змінилася в бік визнання необхідності фізичної присутності в Афганістані для підтримки проєктів розвитку, захисту прав жінок та створення стратегічної присутності.

Однак представники Франції, Німеччини та Великої Британії заявили Bloomberg, що не планують найближчим часом відновлювати роботу своїх посольств в Афганістані.

Французький чиновник підтвердив Bloomberg, що наразі немає планів щодо відновлення посольства, але сказав, що це питання потрібно буде вирішити з часом.

Водночас німецька влада відкрито обговорює питання про те, як повертати афганських прохачів притулку, які скоїли злочини або були засуджені за тероризм. Наразі вони не можуть бути депортовані в країну, оскільки Німеччина не має дипломатичних відносин з рухом "Талібан".

Високопосадовець американської адміністрації заявив, що США не мають наміру політично визнавати Талібан або знову відкривати посольство у Кабулі. За його словами, США чітко дали зрозуміти талібам, що існують проблеми – насамперед у ставленні до жінок та дівчат, – які не дають їм змоги рухатися вперед у цьому напрямку.

Читайте також: Афганістан збудує транспортний вузол для російської нафти

Західні посольства, зокрема представництво США, залишили Афганістан, поспіхом евакуювавши своїх громадян та співробітників служб безпеки 2021 року, коли Кабул впав внаслідок наступу талібів після виведення з країни американських військових.

Як повідомляв Укрінформ, в Афганістані після виведення іноземних військ у 2021 році та переходу влади до талібів понад тисяча мирних жителів загинули внаслідок бомбардувань та інших актів насильства.

З липня минулого року в Афганістані набуло чинності розпорядження адміністрації Талібану про закриття жіночих салонів краси, що продовжує політику обмеження доступу жінок до громадських місць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-