Балтійські країни повідомили Росію та Білорусь про вихід із спільної енергосистеми

Балтійські країни повідомили Росію та Білорусь про вихід із спільної енергосистеми

Укрінформ
Оператори систем передачі електроенергії Литви, Латвії та Естонії повідомили Росію та Білорусь про непродовження договору БРЕЛЛ та вихід з нього у лютому 2025 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

Уточнюється, що російських і білоруських операторів повідомили литовський Litgrid, латвійський AST та естонський Elering.

З 9 лютого 2025 року балтійські мережі почнуть працювати синхронно із континентальними європейськими мережами. Напередодні, 8 лютого, Литва, Латвія та Естонія відключаться від російської системи IPS/UPS і проведуть випробування роботи в ізольованому режимі, після чого повернення до попередньої системи буде неможливим.

«Сьогоднішнє повідомлення знаменує завершення важливого етапу програми синхронізації. Тепер точно відомо, коли ми розірвемо останні енергетичні зв'язки з Росією. Ми не імпортуємо російську електроенергію вже понад два роки, а через шість місяців ми не лише відключимося від російських та білоруських мереж, а й демонтуємо лінії електропередачі, що залишилися», - сказав генеральний директор Litgrid Рокас Масюліс.

Спільне повідомлення було підписано у вівторок у Ризі Масюлісом, генеральним директором AST Роландсом Ірклісом і генеральним директором Elering Калле Кілком.

Читайте також: Естонія почне у вересні тестувати бункери на кордоні з Росією

Системи всіх трьох країн Балтії вже готові до синхронізації, і багато необхідних проєктів завершено. Синхронізація буде здійснюватись через міжз'єднання LitPol Link між Литвою та Польщею, розширене у 2021 році.

Як повідомлялося, досі Литва, Латвія та Естонія разом з Росією та Білоруссю діяли в системі IPS/UPS, де частота електроенергії централізовано регулюється Росією. Країни Балтії повинні були повідомити Росію та Білорусь про непродовження договору БРЕЛЛ не пізніше 7 серпня, за шість місяців до запланованої синхронізації з континентальною Європою.

Фото: Irmantas Gelūnas/Scanpix

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-