В уряді Австрії розійшлися думки щодо бойкоту головування Угорщини в ЄС

В уряді Австрії розійшлися думки щодо бойкоту головування Угорщини в ЄС

Укрінформ
Федеральний уряд Австрії, який був утворений у результаті коаліції між Австрійською народною партією (ÖVP) та партією "Зелені", не зміг зайняти єдину позицію щодо бойкоту Європейською комісією головування Угорщини в Раді ЄС.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на австрійське інформагентство АРА.

"Федеральний уряд не має спільної позиції щодо бойкоту Європейською комісією головування Угорщини в Раді ЄС", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що федеральний канцлер, голова ÖVP Карл Негаммер заявив, що не вірить в Ради ЄС главами урядів або профільними міністрами. "Орбан порушив табу, що потрібно обговорювати. Однак ми не повинні відповідати на це ще одним порушенням табу, а саме бойкотом", - пояснив Негаммер.

На його переконання, потрібно "протистояти Орбану з його нескоординованим підходом, але не бойкотувати головування в Раді". "Не розмовляти один з одним всередині ЄС – це найгірше з усіх рішень. Тому австрійські міністри продовжуватимуть брати участь у засіданнях Ради ЄС під час головування Австрії", - заявив федеральний канцлер.

Пізніше речник канцлера уточнив, що ця заява стосується всіх міністрів від Австрійської народної партії.

На цьому толі, міністр соціальних справ, здоров'я, догляду та захисту прав споживачів Австрії Йоганнес Раух, який був призначений від партії "Зелені", заявив про приєднання до бойкоту Єврокомісією головування Угорщини в Раді ЄС.

"Я вирішив для себе не їздити на ці ради (міністерські ради під час угорського головування - ред.)", - пояснив Раух.

За його словами, це було його "особисте політичне рішення". На переконання Рауха, "потрібно показати чітку лінію", тому що Орбан “перейшов межу", а його поїздка до Москви була "неприйнятною".

Читайте також: Дії Орбана не відповідають правилам ЄС - посол Німеччини

Міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер (від ÖVP), якого вважають можливим кандидатом на посаду наступного комісара ЄС, був більш стриманим. У вівторок у Брюсселі він заявив, що "природно розуміє бажання Єврокомісії показати тут приклад". Міністр також залишив відкритим питання про те, чи поїде він сам на неформальну зустріч міністрів фінансів в Угорщині. "На кону майбутнє Європи. І я припускаю, що Угорщина також надаватиме пріоритет європейській ідеї", - сказав Бруннер.

Як повідомляв Укрінформ, Група з 63 депутатів Європейського парламенту закликали очільників Європейської ради, Європейської комісії та Європарламенту призупинити право голосу Угорщини в Раді Євросоюзу через зловживання угорським прем’єром Віктором Орбаном головуванням країни в Раді ЄС на тлі "мирних місій" до Росії та Китаю.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн скасувала візит Колегії Європейської комісії до Угорщини, яка зараз головує у Раді ЄС.

Читайте також: Мішель - про «мирну місію» Орбана: Угорщина не має мандата на переговори

Високий представник ЄС Жозеп Боррель має намір скликати Раду із закордонних справ під час неформального саміту глав МЗС країн Євросоюзу в Будапешті, який має відбутись 28 – 29 серпня на тлі "мирних місій" Орбана до Москви й Пекіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-