На Балканах через спеку горять ліси

На Балканах через спеку горять ліси

Укрінформ
Через спеку на Балканах поширюються лісові пожежі, а південно-східна частина Європи переживає одну з найпотужніших спекотних хвиль року.

Про це повідомляє Euronews, передає Укрінформ.

Так, у Болгарії оголосили червоний код через спеку. Пожежі охопили величезні території на півдні та південному заході країни. Прем'єр-міністр Болгарії Дімітар Главчев закликав громадян бути "надзвичайно обережними". Він зазначив, що ситуація з пожежами під контролем, а Болгарія має запевнення про допомогу від Чехії та Румунії.

У Північній Македонії зараз близько десяти активних лісових пожеж. Найбільш масштабна - на горі Серта в регіоні Неготіно. Близько 700-800 гектарів соснового лісу охоплено вогнем, пожежу досі не вдається взяти під контроль. Уряд країни звернувся до ЄС з проханням про допомогу, активувавши механізм цивільного захисту блоку. Пожежні літаки вже прибули з Туреччини, Чорногорії, Сербії та Словенії.

Як зазначає Reuters, цього тижня в більшості країн регіону очікується температура повітря близько 39 градусів за Цельсієм.

У Сербії солоне озеро Русанда в північній провінції Воєводина, яке містить лікувальні грязі, пересохло вперше за весь час, повідомляють місцеві жителі.

У середу Інститут громадського здоров'я Сербії оголосив про небезпечну ситуацію в 10 муніципалітетах. А 16 липня в столиці Белграді був зафіксований найспекотніший день за всю історію спостережень - 38,4°C.

Температура води в Адріатичному морі на кількох прибережних курортах Хорватії сягала рекордних 29,5°C.

Крім Північної Македонії, цього тижня Албанія також боролася з лісовими пожежами.

В інших частинах Європи очікується сильна спека, зокрема в Італії температура сягатиме 45°C. Нестерпна спека також зачепила такі країни, як Греція, Франція, Іспанія, Польща, Україна.

Читайте також: На грецькому острові Кос через лісові пожежі евакуювали близько 10 тисяч людей

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці червня майже на всій території Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Албанії та частини узбережжя Хорватії сталося масштабне відключення електрики, викликане раптовим збільшенням споживання електроенергії через спеку.

А через лісові пожежі, викликані спекою, Північна Македонія та Республіка Сербська, що входить до складу Боснії та Герцеговини, попросили в уряду Сербії допомогу, щоб приборкати вогонь.

Фото: Balkan Insight

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-