Кандидата на посаду прем’єра Естонії експерт назвав «робочою конячкою»

Кандидата на посаду прем’єра Естонії експерт назвав «робочою конячкою»

Ексклюзив
Укрінформ
Кандидат на посаду прем’єр-міністра Естонії Крістен Міхал, який розпочав коаліційні переговори, виглядає типово північноєвропейським прем’єром, зосередженим на внутрішньополітичних проблемах. З часом це змінюватиметься, особливо різко – в разі погіршення безпекової ситуації.

Таку думку у коментарі кореспондентові Укрінформу висловив естонський експерт, політичний журналіст і дипломат Гаррі Тіідо.

Він передбачає, що майбутній прем’єр Естонії, на відміну від його попередниці Каї Каллас, більше зосереджуватиметься на внутрішніх справах, насамперед на економіці та фінансах. «Проте через непросту поточну міжнародну ситуацію, пов’язану, в першу чергу, з війною в Україні, безпека та оборона будуть у його порядку денному. І завжди можуть бути несподівані, надзвичайні події, які змусять його різко змінити фокус своїх думок», - каже Тіідо.

Описуючи політичну стилістику Крістена Міхала, експерт зазначає, що він більш стриманий і менш схильний до емоційного прояву особистих поглядів. «У нього менше яскравості та харизми, ніж у Каллас. Натомість він «чесна робоча конячка», яка виконує доручену роботу. Я б сказав, Міхал - більш типово «північно-європейський прем’єр», - вважає співрозмовник Укрінформу.

Він також додав, що якщо в четвер Європарламент затвердить Каю Каллас керівницею зовнішньої політики ЄС, то це також може стати своєрідним додатковим каналом прояву зовнішньополітичних цілей Естонії.

«Зрозуміло, що основний зовнішньополітичний курс нашої країни, в тому числі, щодо підтримки України, за нового прем’єра не зміниться. Якщо ж говорити про нюанси… Я взагалі не можу пригадати якихось висловлювань Міхала на зовнішньополітичні теми. Відповідно, це означає, що попервах він більше залежатиме від тез для розмови, підготовлених для нього командою, радниками з цих питань», - зазначив Тіідо.

В таких умовах, на його думку, багато визначатиме міністр закордонних справ. «При цьому ми поки не знаємо, чи залишиться нинішній глава МЗС (Маргус Цахкна, - ред.) на своїй посаді. Його партія (Eesti 200, - ред.) втратила значну підтримку, їхнє представництво в парламенті зменшилося, і може відбутися перерозподіл портфелів», - сказав експерт.

Гаррі Тіідо (нар. у 1953 році) – відомий естонський політичний журналіст і дипломат. Був послом Естонії в НАТО, Афганістані, Польщі, Фінляндії. Перед тим працював редактором естонської служби «Голосу Америки», головним редактором естонської радіостанції «Kuku Raadio».

Читайте також: Естонка на чолі дипломатії ЄС – «потрібна людина в потрібному місці в потрібний час»

Як повідомляв Укрінформ, 16 липня естонський президент Алар Каріс дав Крістену Міхалу з Партії реформ повноваження щодо формування нового уряду, назвавши його кандидатом у прем'єр-міністри. Таке рішення глава держави ухвалив після того, як днем раніше зустрівся з представниками всіх шести представлених у парламенті нинішнього скликання партій.

На посаді глави уряду Крістен Міхал змінить голову Партії реформ Каю Каллас, яка керувала кабміном із січня 2021 року, а напередодні подала у відставку, розраховуючи очолити європейську дипломатію.

Фото: ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-