У Бангладеш закривають навчальні заклади через протести студентів

У Бангладеш закривають навчальні заклади через протести студентів

Укрінформ
У Бангладеш із 17 липня на невизначений термін закривають усі державні та приватні навчальні заклади через студентські протести проти системи квот на державні посади, які переросли e смертельні сутички.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Протести викликані невдоволенням студентів щодо квот на робочі місця у державному секторі, які включають 30% квот для членів сімей борців у війні за незалежність Пакистану в 1971 році. Країна стикається із високим рівнем безробіття серед молоді: майже 32 мільйони молодих бангладешців не мають роботи або освіти із загальної кількості населення у 170 мільйонів осіб.

Демонстрації посилилися після відмови прем'єрки Шейх Гасіни Вазед задовольнити вимоги протестувальників, пославшись на тривалий судовий розгляд, а тих, хто виступає проти, вона назвала "разакарами" - так називають тих, хто під час війни нібито співпрацював із пакистанською армією.

Під час сутичок тисячі протестувальників зіткнулися з членами студентського крила правлячої партії "Авамі ліга" по всій країні. Поліція застосувала гумові кулі і сльозогінний газ для розгону протестувальників.

За даними поліції, під час сутичок у вівторок загинули шестеро людей.

Влада розмістила в університетських містечках по всій країні спецпідрозділи поліції, а також воєнізовану групу Прикордонної охорони Бангладеш для підтримки правопорядку.

Пізно ввечері у вівторок Комісія з університетських грантів наказала закрити всі університети, а студентам - негайно звільнити приміщення з міркувань безпеки. Середні школи, коледжі та інші навчальні заклади також були закриті.

Читайте також: У Бангладеш лауреату Нобелівської премії висунули обвинувачення в розкраданні понад $2 мільйонів

Поліція здійснила рейд на штаб-квартиру головної опозиції - Бангладеської націоналістичної партії (БНП) - у Дакці і заарештувала сімох активістів, включаючи колишнього лідера її студентського крила. У поліції повідомили, що під час рейду були вилучені 100 саморобних бомб і кілька пляшок бензину.

Старший секретар БНП Рухул Кабір Різві заявив, що уряд підкинув знайдені предмети, щоб дискредитувати протести.

Ці протести стали першим серйозним викликом для уряду Гасіни з того часу, як у січні вона отримала четвертий термін поспіль на виборах, які бойкотувала БНП.

Як повідомляв Укрінформ, щонайменше одна людина загинула під час нових антиурядових протестів у Кенії у вівторок, коли поліція розганяла демонстрантів, які вимагали відставки президента Вільяма Руто.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-