У Польщі розслідують продаж Ірану компонентів до «Шахедів»

У Польщі розслідують продаж Ірану компонентів до «Шахедів»

Укрінформ
Польські органи правосуддя розслідують продаж Ірану компанією з Познані насосів, які згодом було виявлено в іранських безпілотниках Shahed-136, якими Росія атакує Україну.

Інформацію, яку в четвер оприлюднило радіо ZET, підтвердили у четвер віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш і глава МВС РП Томаш Сємоняк, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Косіняк-Камиш, Агенція внутрішньої безпеки РП викрила експорт із Польщі комплектуючих до іранських дронів ще в 2022 році, і відтоді ведеться слідство у цій справі. За його словами, вже висунуто звинувачення керівництву компанії з Познані.

Читайте також: В Ірані спростували причетність до замаху на Трампа

“Це недобра ситуація для Польщі, для нашого іміджу, для польсько-українських відносин”, - підкреслив міністр.

Він зазначив, що польська компанія шукала ринки збуту своєї продукції, яку вона експортує до понад 90 країн світу.

“Безумовно, всі такого роду контракти, особливо якщо вони з країнами, які сьогодні підтримують Росію, а Іран є однією з таких країн, потребують особливого контролю, і ми будемо такий контроль застосовувати”, - наголосив Косіняк-Камиш.

Своєю чергою глава МВС Польщі Сємоняк підкреслив, що ця справа викликає “абсолютне обурення”.

“Але прокуратура обов’язково проводитиме дії, пред’являтиме обвинувачення та інформуватиме про подальший хід цієї справи”, - підкреслив глава МВС РП.

Він наголосив, що уряд намагається “ущільнювати всі аспекти, пов'язані із санкціями”. За його словами, Податкова адміністрація Польщі у співпраці з іншими службами вже кілька місяців проводить інтенсивну діяльність, щоб санкції та ембарго не можна було обходити.

За інформацією радіо ZET, ТОВ “Підприємство комунікаційного обладнання – Poznań” продавало насоси іранській компанії Iran Motorsazan Company, яка виробляє сільськогосподарську продукцію. Згодом ці насоси потрапляли на заводи, де виготовлялися військові безпілотники, які потім експортувалися до Росії.

Як передавало агентство, у Свєнтошуві на південному заході Польщі завершено будівництво бази для розміщення 1,2 тис. американських військових разом із технікою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-