У Британії кількох кліматичних активістів засудили до п'яти років в'язниці

У Британії кількох кліматичних активістів засудили до п'яти років в'язниці

Укрінформ
У Великій Британії п’ятеро кліматичних активістів засуджені до п'яти років ув'язнення за планування акції протесту, що спричинила затори та заблокувала рух на одній із ключових автомагістралей у Лондоні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

"П'ятьох кліматичних активістів, які планували акцію протесту, що спричинила затори та заблокувала рух упродовж чотирьох днів на головному шосе, що оточує Лондон, засудили до п'яти років ув'язнення", - йдеться у повідомленні.

За словами представників групи активістів "Just Stop Oil", яка влаштувала демонстрацію, ці вироки стали найсуворішими в історії Англії, винесеними судом за мирний протест.

Зокрема, був засуджений 58-річний Роджер Галлам, співзасновник організації Just Stop Oil та групи Extinction Rebellion. Він отримав п'ять років в'язниці. Суддя назвав Галлама "теоретиком" та "ідейною людиною", яка перебувала на "вищому рівні змови".

38-річний Деніел Шоу, 58-річна Луїза Ланкастер, 35-річна Люсія Віттакер де Абреу, а також 22-річна Крессіда Гетін отримали чотирирічні терміни.

Читайте також: Екоактивісти скоїли напад на картину Клода Моне у паризькому музеї

Організація Just Stop Oil назвала ці вироки "непристойним збоченням правосуддя... лише за присутність на дзвінку у Zoom".

П'ятеро активістів були визнані винними у змові з метою порушення громадського порядку, коли вони за допомогою відеодзвінка домовилися про те, що десятки протестувальників перелізуть через паркани на трасі М25, щоб привернути увагу до своєї програми та змусити уряд не затверджувати нові нафтові, газові або вугільні проєкти.

Як зазначається, журналіст The Sun, який удав, що зацікавлений приєднатися до протесту, надав записи відеодзвінка поліції.

Прокурори заявили, що 45 осіб перекрили трасу на 120 годин, що зачепило понад 700 тисяч водіїв. Охорона порядку обійшлася у £1,1 мільйона ($1,4 мільйона), а економічні збитки оцінюють у £765 тисяч фунтів ($990 тисяч).

Читайте також: Екоактивісти паралізували роботу аеропорту Мюнхена

До цього вироку найтривалішим вироком за мирний протест у Британії був трирічний термін, який отримав Морган Троуланд за те, що у жовтні 2022 року піднявся на міст королеви Єлизавети II через Темзу, щоб повісити банер.

Як повідомлялося, 20 червня двоє людей були затримані після того, як кліматичні активісти кампанії Just Stop Oil облили кілька приватних літаків помаранчевою фарбою в аеропорту Станстед поблизу Лондона.

Раніше 19 червня двоє екоактивістів Just Stop Oil розпилили на частину доісторичної британської пам’ятки Стоунхендж помаранчевий порошок.

Фото: Just Stop Oil/PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-