У РФ засудили журналістку Радіо Свобода до 6,5 року в'язниці

У РФ засудили журналістку Радіо Свобода до 6,5 року в'язниці

Укрінформ
Верховний суд республіки Татарстан (РФ) визнав журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву винною у поширенні «фейків» про російську армію і засудив її до 6,5 року ув'язнення.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Associated Press, передає Укрінформ.

Зазначається, що вирок був ухвалений минулої п'ятниці. Зазначається, що справа надійшла до суду з грифом «таємно».

Як повідомлялося, Алсу Курмашева з 1998 року постійно мешкає у Празі. Вона має також громадянство США. Курмашева прилетіла до Росії торік у травні навідати хвору матір. Спочатку їй перешкодили у виїзді з країни, а у жовтні затримали. Спочатку проти журналістки, в якої вилучили американський та російський паспорти, порушили кримінальну справу про неповідомлення про друге громадянство. 18 жовтня 2023 року суд у Казані визнав її винною та оштрафував на 10 000 рублів.

Через тиждень після оголошення вироку журналістку знову затримали і висунули обвинувачення через неподання інформації про себе як «іноагента». За кілька днів суд обрав Курмашевій запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Читайте також: У Росії журналіста WSJ Гершковича засудили до 16 років колонії суворого режиму

11 грудня 2023 року слідство також порушило кримінальну справу проти журналістки про поширення «фейків» про російську армію. Журналістку звинуватили в розповсюдженні книги «Нет войне. 40 историй россиян, выступающих против вторжения в Украину», яку редакція Idel.Реалии презентувала восени 2022 року.

19 липня суд у Єкатеринбурзі на закритому процесі засудив журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича до 16 років колонії суворого режиму у справі «про шпигунство».

Наприкінці квітня президент США Джо Байден закликав Володимира Путіна звільнити Курмашеву та Гершковича. Затримання Курмашевої також засудили уряди багатьох демократичних країн і різні міжнародні організацій світу.

Читайте також: У Москві суд заарештував французького експерта по Росії Лорана Вінатьє

30 листопада 2023 року правозахисний проєкт «Підтримка політв'язнів. Меморіал» визнав журналістку політичною ув'язненою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-