Петр Фіала, прем’єр-міністр Чеської Республіки
Сила в єдності, ангажованість країн G7, НАТО та ЄС для України є довгостроковою
24.07.2024 12:12
Чеська Республіка минулого тижня підписала з Україною безпекову угоду, а кількома днями раніше на саміті НАТО у Вашингтоні долучилась до формату Ukraine Compact, метою якого є координація та прискорення спільних зусиль для задоволення потреб України в безпеці. Чеські збройні фірми є одними з найбільш активних у питанні спільного з українськими колегами виробництва зброї, а волонтери – у збиранні грошей на допомогу нашій державі. До того ж, центральноєвропейська країна прийняла чи не найбільше українських біженців війни у співвідношенні до кількості власного населення, і ці українці добре вписалися в чеське суспільство. Цих тем Укрінформ торкнувся в інтерв’ю з прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою, який активно відстоює інтереси України на міжнародній арені.

БЕЗПЕКОВІ УГОДИ З УКРАЇНОЮ – ЧІТКИЙ СИГНАЛ І ДЛЯ РОСІЇ

- Пане прем’єре, 18 липня в Лондоні на саміті Європейської політичної спільноти ви з Президентом України Володимиром Зеленським підписали Угоду про гарантії безпеки. Раніше Україна уклала понад 20 безпекових угод… Чому з Чехією, з якою у нас такі хороші відносини, процес тривав довше, аніж з іншими?

- Ми приєдналися до Спільної декларації підтримки України (Joint Declaration of Support for Ukraine) 12 липня минулого року, інші держави також підписали угоду цього року. Тож жодного зволікання немає.

Угода, безперечно, має і символічне значення, але найголовнішим є реальна допомога та підтримка. Вигоду має конкретна співпраця, наприклад, наша ініціатива щодо боєприпасів виявилася дуже успішною. У рамках цієї діяльності ми змогли доставити перші артилерійські снаряди в Україну в червні.

Угода про безпекову співпрацю для Чехії підтверджує допомогу Україні, яка триває з першого дня війни.

- Чим цей документ відрізняється від інших?

- Підписуючи його, ми зобов’язалися продовжувати підтримувати оборону, безпеку, стійкість, відбудову та євроатлантичну інтеграцію України протягом наступних десяти років або до моменту її вступу до НАТО.

Водночас у цих договорах прописано, як ця підтримка відбувається і відбуватиметься в кожному окремому випадку.

Я б сказав, що сила в єдності, й ці домовленості окремо та колективно посилають чіткий сигнал підтримки України. Я радий, що кілька днів тому зміг підписати угоду з Президентом Зеленським.

- Питання про вступ України до НАТО не стояло на порядку денному нещодавнього саміту Альянсу. Яка позиція Праги щодо перспектив вступу України до НАТО? Чи не є небажання союзників запропонувати навіть перспективу членства стимулом для Путіна продовжувати війну, щоб перешкодити євроатлантичній інтеграції України?

- Меседж, який я щойно згадав, адресований як самому Києву, що він не залишиться на самоті, так і Москві. Він сигналізує, що ангажованість країн G7, НАТО та ЄС для України є довгостроковою, а тому чекати, що вона ослабне, немає сенсу.

Для Чеської Республіки членство в НАТО є реальною гарантією безпеки для Чехії, і я переконаний, що майбутнє України – і в НАТО, й у Європейському Союзі. Серед іншого, це гарантуватиме, що подібна ситуація, з якою ми зараз стикаємося в Європі, більше не повториться.

КРІМ ІНІЦІАТИВИ ЩОДО 155-ММ БОЄПРИПАСІВ, ЧЕХІЯ ПОСТАЧАЄ УКРАЇНІ СОТНІ ТИСЯЧ ІНШИХ БОЄПРИПАСІВ ВЕЛИКИХ КАЛІБРІВ

- Чеська ініціатива щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України отримала велике визнання не лише в Україні, а й у її партнерів. Міністр оборони ЧР Яна Чернохова заявила, що Прага буде готова продовжити пошуки боєприпасів, якщо отримає достатньо коштів. Чи бачите ви можливість, що інші країни приєднаються до ініціативи, або те, що ті, хто вже бере в ній участь, збільшать свої внески?

- Ми всі знаємо, що Україні критично не вистачає амуніції, тому ми виступили з нашою ініціативою щодо боєприпасів.

Ми декларували, що перша поставка буде в Україні в червні, і ми це виконали. Це були перші десятки тисяч 155-мм боєприпасів.

Але важливо зазначити, що на цьому допомога не закінчується. Наразі безпосередню участь у чеській ініціативі щодо боєприпасів беруть 15 країн, і ми віримо та робимо максимум, щоб інші держави приєдналися, а нинішні країни продовжили свою підтримку наступного року.

- Пані Чернохова також підрахувала, що до кінця року, як і було обіцяно, в Україну буде доставлено 500 тисяч одиниць боєприпасів. Це боєприпаси калібру 155 мм? Бо на початку року говорили про 800 тисяч одиниць...

- Поставки триватимуть прогнозованими темпами в найближчі місяці, до кінця року українській армії буде поставлено близько 500 тисяч одиниць боєприпасів калібру 155 мм.

Водночас можу вас запевнити, що паралельно із цим ми вже постачаємо щорічно сотні тисяч боєприпасів великих калібрів інших видів.

МИ ПОВИННІ ЗУПИНИТИ ГІБРИДНУ РОСІЙСЬКУ ЗАГРОЗУ

- Чи відомо вам про спроби Росії перешкодити ініціативі щодо боєприпасів та військовій допомозі Україні загалом?

- Ми знаємо, що російські сили діють на території Європи. Європа вже давно стикається з гібридними загрозами, їх інтенсивність ще більше посилилася з російською агресією проти України. Тому ми робимо все можливе, щоб забезпечити безпеку всіх громадян у довгостроковій перспективі.

На протидії гібридним загрозам зосереджені безпекові сили держави та спецслужби. Саме завдяки цьому ми виявили, наприклад, проросійську мережу, що стоїть за сервером «Голос Європи».

У червні ми мали справу з невдалим підпалом автобусів празької транспортної компанії в Чехії. Тут також є чіткі ознаки того, що ця атака була організована та профінансована з Росії.

Це частина гібридної війни, яку Росія веде проти нас, від якої ми повинні захищатися і яку ми повинні зупинити.

Тож так, ми знаємо про російські атаки в Європі, включаючи можливі атаки на інфраструктуру та постачання зброї.

ЧЕСЬКІ КОМПАНІЇ БЕРУТЬ УЧАСТЬ У ТЕНДЕРАХ В УКРАЇНІ Й ПЕРЕМАГАЮТЬ

- Чеська Республіка також надає активну гуманітарну допомогу Україні, зокрема, в енергетиці. Так, нещодавно передано 30 пристроїв, які виробляють електроенергію, тепло та інші ресурси. Чи можете ви розповісти нам про це більш докладно?

- Чеські гуманітарні організації за підтримки людей і компаній зібрали кілька мільярдів крон для допомоги Україні. До відновлення країни, в тому числі завдяки підтримці уряду, долучаються дедалі більше чеських компаній. Замовлення, виконані в Україні, приносять і нам можливість працевлаштування, економічний розвиток.

Наші компанії успішно беруть участь у конкурсах на державні замовлення, які виграють. Своєю якістю вони також можуть вразити іноземних інвесторів та фінансові установи.

Однією з успішних компаній у сфері постачання енергетичних технологій, зокрема когенераційних установок, є компанія GENTEC із Брно. Вона виграла в міжнародних тендерах і поставила в Україну 30 когенераційних установок на суму понад 400 мільйонів крон (майже 17 млн доларів).

- Тож чеські компанії досить активно працюють над проєктами в Україні або пов'язаними з допомогою Україні. Чи можете ви надати дані про діяльність компаній із Чехії в Україні?

- Чеські компанії підтримують Україну з самого початку повномасштабного російського вторгнення. Уже в перший рік вони також почали налагоджувати контакти з новими партнерами та їздити туди з діловими місіями. Коли ми сьогодні їдемо в Україну, то бачимо конкретні результати їхньої роботи.

Минулого року ми виділили 500 мільйонів крон (понад 21 млн доларів) на проєкти в рамках гуманітарної, економічної допомоги та на розвиток України. Так, наша держава сприяла, наприклад, розмінуванню постраждалих від війни сільськогосподарських територій у Харківській, Херсонській і Сумській областях.

І цього року наша держава також підтримає гуманітарну підтримку, розвиток та економічну допомогу на суму 500 мільйонів крон (понад 21 млн доларів). За перші шість місяців цього року вже витрачено приблизно половину цієї суми. Чеські фірми постачатимуть, наприклад, водоочисні установки та обладнання для хірургічних кабінетів чи реабілітаційних центрів Дніпропетровської області.

ПОЛОВИНА ПРАЦЕЗДАТНИХ УКРАЇНЦІВ У ЧЕХІЇ ЗНАЙШЛИ РОБОТУ

- Чеська Республіка прийняла велику кількість українців, які прибули після 24 лютого 2022 року. З початку цього року дещо змінилися умови проживання для цих осіб за програмою Lex Ukraine VI, а з 1 вересня плануються подальші зміни. Чого чекати українцям у Чехії найближчими місяцями?

- Чехія прийняла понад пів мільйона українських біженців, наразі тут проживають понад 362 тисячі з них.

Позитивним є те, що понад 50% осіб економічно продуктивного віку працюють. Ця частка є дуже високою порівняно з іншими країнами ЄС. Гуманітарну допомогу, навпаки, отримують лише близько чверті людей.

Основною зміною з 1 вересня буде зміна розподілу гуманітарного житла, яке надає держава. Воно відтоді буде надаватися для осіб виключно протягом 3 місяців після їх прибуття до Чеської Республіки, щоб вони могли знайти власне житло. Проте особливо незахищені верстви населення зможуть скористатися підготовленими інструментами компенсації, створеними під управлінням органів державної адміністрації.

- Чи задоволений чеський уряд рівнем інтеграції та зайнятості українців у республіці?

- Безперечно позитивним є те, що загалом немає значних проблем у сфері інтеграції іноземців у Чехії, навіть після різкого збільшення їх кількості з приїздом осіб, які шукають захисту від російського військового вторгнення.

Але, звісно, виклики існують. Особливо в таких сферах, як освіта, житло, охорона здоров’я та соціальна допомога, які є найбільш обтяженими.

Однак загалом можна сказати, що чеське суспільство дуже прихильно сприйняло українських біженців і що українці дуже стараються інтегруватися та добре співіснувати в чеському суспільстві.

Я думаю, що незважаючи на всі трагічні обставини, які спричинили цю хвилю біженців, те, як ми всі з нею впоралися, можна вважати успішним.

Ольга Танасійчук, Прага

Фото: vlada.gov.cz

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-