Cейм Польщі ухвалив резолюцію з нагоди 81-ї річниці Волинської трагедії

Cейм Польщі ухвалив резолюцію з нагоди 81-ї річниці Волинської трагедії

Укрінформ
Нижня палата польського парламенту (Сейм) ухвалила резолюцію на вшанування 81-ї річниці Волинської трагедії.

За це рішення проголосували 427 депутатів Сейму, жоден не був проти, семеро утрималися, передає кореспондент Укрінформу.

“У 81-шу річницю Кривавої неділі (11 липня 1943 року – ред.) Сейм Польщі вшановує пам’ять жертв геноциду, який зачепив мешканців східної Польщі - переважно поляків, а також, зокрема, вірмен, чехів, євреїв, українців. Донині жертви цього злочину не мають своїх могил, не проведено їх ексгумацій та не організовано гідного поховання”,- сказано у документі.

Зазначається, що у 2016 році Сейм Польщі встановив “Національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої". Це також стало нагодою “висловити вдячність тим українцям, які відмовилися брати участь у вбивствах і врятували поляків”.

У резолюції Сейм РП засудив “усі спроби применшення правди про Волинську різанину, а також лицемірство та фальш у дискусії про цю подію”. У цьому зв'язку депутати закликають "до різноманітних просвітницьких заходів, які будуть основою співпраці між Польщею та Україною”.

Читайте також: У Польщі заявили, що Україна має вирішити питання про ексгумацію жертв Волинської трагедії

Сейм висловлює переконання, що пам'ять про трагедію, вшанування жертв і їх гідне поховання є "важливими для партнерських, добросусідських і дружніх відносин" з Україною".

“Зараз такі відносини особливо потрібні обом нашим народам. Польща, підтримуючи український народ у боротьбі з російським агресором, розраховує на чесне вшанування мученицької смерті своїх громадян від рук українських націоналістів”, – йдеться в резолюції.

Нижня палата польського парламенту також закликала уряд продовжувати дипломатичні дії щодо вшанування пам’яті вбитих поляків.

Водночас законодавці звертаються до української влади із закликом "дати згоду на ексгумацію та належне поховання жертв Волинської різанини”.

Як повідомлялося, віцепрем’єр-міністр - міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявляв, що "не буде вступу України до ЄС, якщо не буде вирішено справу Волині”.

Своєю чергою голова УІНП Антон Дробович підкреслив, що теми, які стосуються питань пам'яті та історії, мають передусім обговорюватися фахівцями. Водночасу науковому середовищі, за його словами, «давно панує ясність» у питаннях, пов'язаних із Волинською трагедією.

Ця тема є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість українська сторона наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони і вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії в минулі роки і нині активно використовує російська пропаганда.

Фото: Delfi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-