Пропагандисти РФ адаптуються до нових реалій і зосереджуються на конспірології

Пропагандисти РФ адаптуються до нових реалій і зосереджуються на конспірології

Дослідження
Укрінформ
Російські пропагандисти під час війни адаптуються до нових реалій та роблять ставку на конспірологічні теорії.

Такого висновку дійшли автори дослідження «Вторгнення у свідомість: 2 роки зловмисницьких інформаційних операцій в Україні та Білорусі», презентованого в Укрінформі.

Як зазначила співзасновниця та головна операційна директорка LetsData Ксенія Ілюк, те, що пропагандисти адаптуються до реалій, видно на прикладі наративів про українську владу.

“На початку повномасштабного вторгнення ворожі пропагандисти представляли український уряд, а особливо Президента Зеленського, як авторитарного, корумпованого та невмілого управителя, щоб делегітимізувати його владу та зменшити міжнародну підтримку. Протягом двох років повністю змінилися наративи: мовляв, це тиран, чи ненайстрашніший і найсильніший лідер країни. Вони дивляться на інформаційне середовище навколо і міняються”, - зазначила Ілюк.

За словами дослідників, левова частка російських наративів грунтується на конспірологічних теоріях, які грають на страхах і почутті невизначеності.

“У різні періоди ми фіксували конспірологічні теорії у різних їхніх проявах. Наприклад, теорії про біолабораторії США, таємні переговори без України, а так зване “зовнішнє управління” - це загалом великий комплексний наратив, який включає багато інших наративів, наприклад, що країни Заходу провокують війну в Україні і наживаються на ній, і що Україна є такою собі колонією Заходу, яка нездатна суб’єктно приймати рішення”, - розповіла журналістка ГО «Інтерньюз-Україна» Дзвенислава Щерба.

Її колега Владислав Фарапонов вважає, що з конспірологічними теоріями пов’язані і наративи про можливі мирні переговори, які активно поширює РФ.

“Навколо теми переговорів будуються всі інші ворожі наративи. Мовляв, Захід не дозволяє Україні вести перемовини, а також про можливість переговорів без України. Тим часом Росія публічно демонструє готовність до переговорів і хоче показати, що це Україна не зацікавлена у них. І спостерігається тенденція, коли закидається меседж із високого джерела, який потім транслюють інші актори, як державні, так і недержавні. І як у конспірологічних теоріях ці ж меседжі поширюються як російськими джерелами, так і проросійськими акторами в Україні”, - зазначив Фарапонов.

Читайте також: «Не телеграмом єдиним»: виклики тіктоку і протидія російській пропаганді

Дослідження проведено ГО «Інтерньюз-Україна» спільно з технологічною компанією LetsData і мало на меті з’ясувати мотиви, механізми та наслідки інформаційних операцій в Україні та Білорусі.

Під час аналізу виокремлені понад 2 мільйони публікацій російської дезінформації у соцмережах і 268 зловмисних каналів і сторінок, які їх поширювали, здебільшого через платформу "Tелеграм", орієнтованих на широке коло цифрових суб'єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-