Литва оскаржить у Єврокомісії рішення Угорщини спростити в'їзд для росіян та білорусів

Литва оскаржить у Єврокомісії рішення Угорщини спростити в'їзд для росіян та білорусів

Укрінформ
Литва звернулася до Європейської комісії зі скаргою на рішення Угорщини спростити процедуру в'їзду для громадян Росії та Білорусі, заявивши, що цей крок загрожує безпеці Європейського союзу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на литовського мовника LRT.

«Ми неприємно здивовані інформацією, що з'явилася у ЗМІ, про занесення Угорщиною російських і білоруських громадян до своєї національної імміграційної програми, що дасть їм змогу вільно в'їжджати та переміщатися в межах Шенгенської зони», - сказав глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Він заявив, що на думку Литви, "цей крок Угорщини становить дуже серйозну загрозу безпеці Шенгенської зони та багатьох європейських країн, тому на нього необхідно відреагувати на рівні ЄС". Відповідно Литва звернулася до Єврокомісії з проханням провести аналіз рішення Угорщини "з погляду цілісності Шенгенської зони та запобігання загрозам для неї".

Ландсбергіс зазначив, що окремої оцінки потребує те, що Угорщина ухвалила це рішення в той час, коли європейські країни стикаються з почастішанням актів саботажу і диверсій, за якими, як вважають, стоять російські спецслужби і розвідка.

«У той час як більшість європейських країн шукають способи ефективного захисту від цих атак, Угорщина не тільки перешкоджає таким зусиллям, а й своїми діями сприяє або, принаймні, полегшує ворожі щодо безпеки європейських країн дії», - заявив глава литовської дипломатії.

Читайте також: У польському МЗС пропонують Орбану вийти з ЄС і створити союз із Путіним

На його думку, ця ситуація робить ще більш актуальними дискусії, які розпочалися в ЄС, про те, що Угорщина повинна утримуватися від кроків, які підривають спільну політику та інтереси ЄС. Це також посилює актуальність пошуку адекватної відповіді на подібну позицію однієї з держав-членів.

Як повідомлялося, Угорщина спростила умови в'їзду для громадян Російської Федерації та Білорусі. Будапешт включив громадян РФ і Білорусі до програми так званої "національної карти" - вона видається для охочих працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-