Австрія вважатиме Росію найбільшим безпековим викликом в Європі

Австрія вважатиме Росію найбільшим безпековим викликом в Європі

Укрінформ
Нова Стратегія безпеки Австрії, зовнішньополітичний та безпековий блок якої погоджено партнерами по коаліції, визначає Росію як найбільший виклик для європейського континенту у сфері безпеки.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

"Звичайно, це вже не так. І лінія, яку тут проводить Австрія, повністю збігається з тією, якої дотримується Європейський Союз. Ми розглядаємо Росію як найбільший виклик для європейського континенту у сфері безпеки. Це також включає в себе сфери гібридних атак, дезінформації, фейкових новин і так далі. Формулювання тут дуже чітке", - прокоментував Шалленберг питання про те, що Росія у старій і все ще чинній Стратегії безпеки Австрії визначається як "важливий партнер".

Він наголосив, що для Австрії як нейтральної держави "також дуже ясно": "наша безпекова опора поза межами нейтралітету - це солідарна співпраця в межах Європейського Союзу. І ми демонструємо це вже понад два роки".

Читайте також: Австрійський полковник назвав головні завдання для F-16 в Україні

"Той факт, що ми були і залишаємося військово нейтральними, ніколи не заважав нам надавати гуманітарну підтримку Україні. Ми завжди конструктивно утримувалися від рішень, що стосуються військової сфери в Європейському Союзі та фінансової підтримки цього. Але ми ніколи не заважали іншим рухатися вперед. Ми використовуємо гнучкість, яку пропонує ЄС. І Австрія також із самого початку демонструвала солідарність в межах Європейського Союзу", - заявив міністр.

За його словами, основна частина нової Стратегії безпеки, що стосується міністерств закордонних справ і оборони, вже готова, але поки не затверджена через "невелику розбіжність із коаліційним партнером" (в Австрії діє урядова коаліція у складі Австрійської народної партії, яку представляє Шалленберг, та партії "Зелені" – ред.).

"Мені дуже шкода, що через дрібниці ще не вдалося досягти згоди з міністерством клімату (яке очолює представниця від партії "Зелені" – ред.). Я дуже сподіваюся, що ми зможемо завершити це якомога швидше. Але, схоже, через внутрішньополітичні причини коаліційний партнер має дуже обмежену готовність іти на компроміси в певних формулюваннях", - зазначив глава МЗС.

Читайте також: Росія могла втратити в Україні до 750 тисяч військових - австрійський експерт

Коментуючи інформацію про те, що розбіжність між партнерами з коаліції стосується питання незалежності від російського газу, Шалленберг заявив, що "проблема, яку я бачу в стосунках із партнером по коаліції, полягає в тому, що вони не люблять газ як такий". "Утім, ми й надалі потребуватимемо газ для енергетики та промисловості. І це - невелика, але суттєва політична відмінність. У вас є коаліційний партнер, який хоче все робити лише за допомогою вітряків і сонячних панелей, але на даний момент це просто неможливо. Це означає, що Австрії й у майбутньому треба буде отримувати газ", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, чинна версія Стратегії безпеки Австрії, яка є основоположним документом країни у сфері нацбезпеки та зовнішньої політики, розглядає Російську Федерацію як "важливого" партнера.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну федеральний уряд розпочав роботу над зміною стратегії, однак новий текст досі не погоджено партнерами по коаліції. За повідомленнями австрійських ЗМІ, причиною цієї суперечки між коаліційними партнерами є питання незалежності від російського газу. Формулювання "Зелених" про те, що залежність від російського трубопровідного газу становить безпекову загрозу для Австрії, не підтримується Австрійською народною партією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-