Нейтралітет не є синонімом безпеки - глава МЗС Австрії

Нейтралітет не є синонімом безпеки - глава МЗС Австрії

Укрінформ
Нейтральний статус досі користується величезною підтримкою серед австрійців, але треба також розуміти, що нейтралітет не є синонімом безпеки і про свою безпеку Австрія має дбати самостійно.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

"Кожна країна має свою географію і свою історію. Історія нейтралітету в Австрії відрізняється від тієї, що є у Фінляндії та Швеції. Нейтралітет досі користується величезною підтримкою серед австрійців. Однак нейтралітет не заважає нам займати чітку політичну позицію в цьому конфлікті", - прокоментував Шалленберг питання про те, як напад РФ на Україну вплинув на дебати про нейтралітет Австрії у політиці та серед громадськості.

Він наголосив, що австрійський нейтралітет "завжди стосувався військових аспектів, а не цінностей чи політичних переконань".

"Нейтралітет не є синонімом безпеки. Це - ілюзія, в яку, на жаль, багато хто вірить. Нейтралітет означає, що ми не приєднуємося до жодного військового альянсу і не маємо іноземних баз на австрійській території. Натомість про нашу безпеку ми повинні дбати самостійно", - додав глава австрійського зовнішньополітичного відомства.

Він зазначив, що після 24 лютого 2022 року в Австрії відбулося "повне переосмислення", що чітко видно із цифр.

"Австрійський уряд ухвалив найсуттєвіше збільшення оборонного бюджету за останні 40 років. У цілому цей бюджет досягне рівня 1,5% від ВВП. Це - неймовірний поворот. Ще й у коаліції із партнером, з яким робити це непросто - партією "Зелені". Ми також розробили нову Стратегію безпеки. Вона, щоправда, ще не затверджена через невелику розбіжність із коаліційним партнером. Але основна частина, що стосується міністерств закордонних справ і оборони, вже готова", - повідомив Шалленберг.

Читайте також: Шалленберг - депутату проросійської партії: Будете нейтральними і коли на Австрію нападуть?

На його переконання, "жодна держава не може більше вважати, що вона у безпековому плані лишиться, так би мовити, на узбіччі й її не зачепить".

Як повідомляв Укрінформ, через війну РФ проти України Австрія, яка має зафіксований у конституції нейтральний статус, ухвалила рішення про збільшення витрат на оборонний сектор. Зокрема, протягом наступних чотирьох років країна інвестує у розбудову своїх військових спроможностей €18 мільярдів.

У лютому цього року міністерство оборони Австрії уклало контракт вартістю €1,8 мільярда на закупівлю 225 бронемашин Pandur Evolution для збройних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-