Хорватія пропонує транспортувати нафту до Угорщини та Словаччини - прем'єр

Хорватія пропонує транспортувати нафту до Угорщини та Словаччини - прем'єр

Укрінформ
Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович направив листа прем'єрам Угорщини та Словаччини, а також главі Єврокомісії, в якому повідомив їм, що Хорватія та її нафтопровідний оператор JANAF готові до транспортування нафти до Угорщини та Словаччини.

Про це повідомляє HINA, передає Укрінформ. 

«Учора я направив листа прем'єр-міністрам Угорщини Віктору Орбану і Словаччини Роберту Фіцо, а також голові Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн, в якому висловив готовність Хорватії і JANAF забезпечити транспортування … в обсязі понад 14 мільйонів тонн», - сказав Пленкович під час щотижневого засідання кабінету міністрів.

Угорська енергетична компанія MOL, яка є найбільшим акціонером хорватської нафтогазової компанії INA, управляє нафтопереробними заводами в Угорщині та Словаччині.

«JANAF готова вести переговори з MOL про транспортування і забезпечення енергетичної безпеки», - додав Пленкович.

Передбачається, що постачання можна вести за допомогою нафтопроводу, який з'єднує термінал порту Омішаль на хорватському острові Крк в Адріатичному морі з територією Угорщини.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці червня Україна запровадила санкції проти «Лукойлу», заборонивши компанії будь-яку діяльність на своїй території та припинивши постачання нафти трубопроводами на словацькі та угорські нафтопереробні заводи.

Читайте також: Сійярто звинуватив ЄС в зупинці постачання російської нафти через Україну

Цей крок обурив офіційних осіб у Словаччині та Угорщині, які стверджували, що блокування поставок поставить під загрозу їхню енергетичну безпеку. 

Пізніше Європейська комісія отримала лист від міністрів закордонних справ Угорщини і Словаччини зі скаргою на санкції, які Україна застосувала проти компанії «Лукойл».

У четвер відомство повідомило, що відхилило прохання Угорщини та Словаччини про термінові консультації щодо рішення України заборонити транзит сирої нафти від великого російського постачальника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-