В Австрії заперечили, що приймають висланих з інших країн російських дипломатів-шпигунів

В Австрії заперечили, що приймають висланих з інших країн російських дипломатів-шпигунів

Ексклюзив
Укрінформ
Австрія не приймає російських дипломатів, висланих іншими європейськими країнами за підозрою у шпигунстві.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

„Твердження, що ми приймаємо російських дипломатів, висланих іншими країнами, не відповідає дійсності. Європейські держави обмінюються списками висланих дипломатів між собою“, - прокоментував міністр інформацію ЗМІ про те, що Австрія прийняла десятки російських шпигунів, висланих з інших європейських країн.

Він вказав на те, що багато шпигунів у Відні, вочевидь, пояснюється тим, що Відень є містом з великою концентрацією міжнародних організацій: "Ми є єдиною штаб-квартирою ООН на території Європейського Союзу. У нас знаходяться МАГАТЕ та ОБСЄ".

Шалленберг запевнив, що Австрія займає "дуже чітку позицію щодо шпигунської діяльності" на її території.

"І якщо хтось вчиняє дії, які суперечать Віденській конвенції про дипломатичні відносини, я ніколи не вагатимуся вжити відповідних заходів. Я довів це ще до початку російської агресії. Перша висилка російського дипломата з Австрії відбулася у 2020 році", - сказав він.

Міністр нагадав, що за час його перебування на посаді з Австрії було вислано 11 російських дипломатів.

Читайте також: МЗС Німеччини викликало посла РФ у зв'язку з викриттям двох російських шпигунів

Як повідомляв Укрінформ, раніше американська газета The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на західні спецслужби стверджувала, що столиця Австрії стала "новим центром російського шпигунства в Європі" і до неї перебазувалися десятки російських шпигунів, висланих з інших європейських країн – за останні два роки кількість російських держслужбовців в Австрії зросла з 300 до понад 500, близько половини з яких є шпигунами.

Як йшлося у статті, за даними понад десятка австрійських, європейських і американських розвідників та урядовців, Відень зараз є базою для російських таємних операцій, включаючи фінансування і матеріально-технічну підтримку вбивств, диверсій і вербування по всій Європі, а також промислового шпигунства і операцій впливу.

Зокрема, зазначалося, що базовані у Відні російські дипломати-шпигуни причетні до організації вбивства в Іспанії колишнього російського льотчика Максима Кузьмінова, який минулого року перегнав із РФ в Україну гелікоптер Мі-8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-