Лідер ХАМАСу Ханія загинув від бомби, закладеної в його кімнаті - NYT

Лідер ХАМАСу Ханія загинув від бомби, закладеної в його кімнаті - NYT

Укрінформ
Лідер ХАМАСу Ісмаїл Ханія був убитий вибуховим пристроєм, який таємно пронесли в гостьовий будинок в Тегерані, де він зупинився.

Про це The New York Times повідомили сім чиновників, серед яких іранці і американець, передає Укрінформ.

За словами співрозмовників, бомба була захована в гостьовому будинку приблизно два місяці тому. Будинок знаходиться під управлінням і захистом Корпусу вартових ісламської революції і є частиною великого комплексу Нешат у престижному районі на півночі Тегерана.

Як повідомили джерела, бомба була підірвана дистанційно, як тільки було підтверджено, що Ханія перебуває у своїй кімнаті. Внаслідок вибуху також загинув охоронець.

За словами джерел у КВІР, вибух струсонув будівлю, вибив кілька вікон і спричинив часткове обвалення зовнішньої стіни. Він завдав мінімальної шкоди за межами самої будівлі, що, ймовірно, не вдалося б зробити ракеті. Джерела повідомили, що Ханія кілька разів зупинявся в цьому гостьовому будинку під час візитів до Тегерана.

За словами трьох іранських посадовців, підрив Ханії став катастрофічним провалом розвідки і безпеки для Ірану і величезною ганьбою для КВІР, яка використовує цей комплекс для таємних зустрічей і розміщення високих гостей, таких як Ханія.

Читайте також: Ізраїль підтвердив ліквідацію військового командира ХАМАС Мухаммада Дейфа

Чиновники заявили, що планування вбивства тривало місяцями і вимагало ретельного спостереження за комплексом.

Вибух стався близько 2 години ночі за місцевим часом. Перелякані співробітники будівлі побігли шукати джерело шуму, що привело їх до кімнати, де перебував Ханія з охоронцем. Бригада медиків, яка прибула відразу після вибуху, констатувала, що Ханія помер на місці.

Лідер Палестинського ісламського джихаду Зіяд ан-Нахала перебував у сусідній кімнаті, повідомили двоє іранських чиновників. Його кімната не була сильно пошкоджена, що свідчить про ретельне планування нападу саме на Ханію.

Тегеран перебував під посиленими заходами безпеки через інавгурацію нового президента Ірану Масуда Пезешкіана, на яку прибули високопосадовці з 86 країн світу.

Ізраїль публічно не визнав відповідальності за вбивство, але представники ізраїльської розвідки одразу ж після нього поінформували США та інші західні уряди про деталі операції, розповіли джерела.

Читайте також: Сім авіакомпаній скасували рейси до Ізраїлю через зростання напруженості з Іраном

Ізраїльські операції з вбивства за межами країни в основному проводяться Моссадом, службою зовнішньої розвідки країни. Давид Барнеа, голова Моссаду, заявив у січні, що його служба «зобов'язана» полювати на лідерів ХАМАСу, які стоять за терактами в Ізраїлі 7 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, 31 липня ХАМАС повідомив, що у столиці Ірану вранці вбито Ісмаїла Ханію, який прибув до Тегерана для участі в церемонії інавгурації президента.

Пізніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не причетні до вбивства Ханії.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-