В ООН у день голокосту ромів закликали світ протистояти будь-якому фанатизму

В ООН у день голокосту ромів закликали світ протистояти будь-якому фанатизму

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у відеозверненні, поширеному у п’ятницю з нагоди Міжнародного дня голокосту ромів, вшанував пам’ять сотень тисяч людей, убитих нацистами під час Другої світової війни й закликав боротися з будь-яким фанатизмом.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, Генсек нагадав, що в ніч на 2 серпня 1944 року в концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау було вбито 4300 ромів та сінті. Загалом під час війни загинуло пів мільйона представників цієї національної громади – щонайменше чверть їхнього населення.

Гутерріш також вшанував тих, хто вижив, і високо оцінив мужність їхнього опору.

«Сумна реальність полягає в тому, що роми стикаються з нестримною дискримінацією в усіх сферах життя й у всіх частинах світу, не в останню чергу в Європі, – додав він. – Екстремістські та ксенофобські групи поширюють мову ненависті, роблять з маргіналізованих громад цапів-відбувайлів та сіють страх і розбрат».

Читайте також: У Києві вшанували пам'ять ромів - жертв Голокосту

Гутерреш закликав світ об'єднатися й боротися з фанатизмом у всіх його формах.

«Ми повинні стояти разом. Боротися з фанатизмом, де б і коли він не з'являвся», – заявив Генсек.

У свою чергу, Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк в окремому зверненні застеріг від «немислимих жахів», до яких можуть призвести ненависть і дегуманізація.

«Ми повинні прислухатися до уроків історії, – зазначив він. – Дискримінація, виключення, маргіналізація… Це явища, що мають багатовікову історію, але існують і сьогодні».

Тюрк додав, що роми в Європі й досі стикаються з серйозними труднощами. Опитування, проведене серед них у країнах ЄС, показало, що 17% зазнавали тієї чи іншої форми утисків на ґрунті ненависті за останні 12 місяців і що майже 80% ризикують опинитися за межею бідності.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародний день голокосту ромів у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відбувся пам’ятний захід до 80-х роковин трагедії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-