Остін скасував угоди про визнання провини з трьома обвинуваченими в терактах 11 вересня

Остін скасував угоди про визнання провини з трьома обвинуваченими в терактах 11 вересня

Укрінформ
Міністр оборони США Ллойд Остін у п’ятницю скасував угоди про визнання провини з трьома обвинуваченими у підготовці терактів 11 вересня 2001 року, згідно з якими вони погодилися визнати себе винними у змові та вбивстві в обмін на довічне ув'язнення замість смертної кари.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Угоди були укладені 31 липня між куратором військової комісії – військового суду в Гуантанамо, де розглядаються справи про теракти 11 вересня, та трьома обвинуваченими – Халідом Шейхом Мохаммедом та двома його спільниками - Валідом бін Аташем та Мустафою аль-Хавсаві. Обвинувачені перебувають у в'язниці на військовій базі в Гуантанамо з 2006 року.

Зазначені угоди розкритикували як родини загиблих під час терактів, так і низка законодавців-республіканців, у тому числі спікер Палати представників Майк Джонсон і лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл.

У п’ятницю Остін звільнив Сьюзан Ескальєр, яка курує військовий суд Пентагону в Гуантанамо, від її повноважень укладати досудові угоди у справі та взяв на себе відповідальність.

«З цього моменту, здійснюючи свої повноваження, я негайно виходжу з трьох досудових угод...» - написав Остін у відповідному меморандумі.

Скасування досудової угоди означає, що справу буде доведено до суду, і обвинуваченим може загрожувати смертна кара.

Як повідомлялося, терористичний акт 11 вересня 2001 року - серія скоординованих терористичних атак ісламістської організації «Аль-Каїда», здійснена на території США за допомогою захоплених пасажирських літаків. Унаслідок нападу загинуло 2 996 осіб, понад 6 000 осіб зазнали поранень. Таким чином, теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв; інфраструктура зазнала збитків на суму не менше 10 млрд доларів США.

Читайте також: Трамп у разі перемоги обіцяє розсекретити документи про вбивство Кеннеді та теракт 11 вересня

Мохаммед є найвідомішим в'язнем Гуантанамо. Його звинувачують у організації змови з метою спрямувати викрадені пасажирські літаки у Всесвітній торговий центр в Нью-Йорку і в будівлю Пентагону.

Цього тижня обвинувачений у підготовці терактів 11 вересня 2001 року в США Халід Шейх Мохаммед та двоє його спільників, які утримуються у в'язниці Гуантанамо, погодилися визнати себе винними у змові та вбивстві в обмін на довічне ув'язнення замість смертної кари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-