У Франції на горі Монблан через падіння льоду загинув альпініст, ще четверо постраждали

У Франції на горі Монблан через падіння льоду загинув альпініст, ще четверо постраждали

Укрінформ
У результаті падіння льодових утворень в гірському масиві Монблан-дю-Такюль, що на сході Франції, загинув один альпініст і ще четверо постраждали.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BFMTV.

Смертельний інцидент стався в ніч проти понеділка, 5 серпня, у департаменті Верхня Савоя. Вебкамери, які цілодобово налаштовані на гірський масив Монблан, зафіксували трагедію близько 02:30 години.

Перші зібрані дані свідчать про те, що після природнього падіння сераків (вертикальні льодові утворення) виникла лавина. Падіння сераків є найбільшим ризиком влітку для сходження на Монблан. Зазвичай ризик найбільший на гірському хребті Гуте.

Потерпілих евакуювали до лікарень в Салланші та Аннесі. Десятеро інших людей, яких було врятовано, залишилися неушкодженими.

Читайте також: Французькі Альпи прийматимуть зимові Олімпійські Ігри 2030 року

Зазначається, що з посиленням глобального потепління зростає ризик каменепадів і падіння сераків. Тому деякі гіди рекомендують уникати сходження на Монблан занадто пізно влітку або віддати перевагу іншим маршрутам.

Як повідомляв Укрінформ, Монблан, найвища гора у Європі, що на кордоні Франції та Італії, за останні два роки знизилася ще на 2,22 метра.

За даними геодезистів, висота вершини Монблан у вересні 2023 року становила 4 805,59 метра, що на 2,22 метра нижче, ніж під час попереднього вимірювання два роки тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-